четвер, 22 жовтня 2009 09:53

Знайдено найменшого динозавра Північної Америки

Знайдено найменшого динозавра Північної Америки

Палеонтологи виявили найменшого динозавра Північної Америки. Стаття вчених з описом нового виду була опублікована в журналі Proceedings of the Royal Society B, а її короткий виклад призводить BBC News.

За словами вчених, новий вид, що отримав ім"я Fruitadens haagarorum, жив на території сучасної Північної Америки приблизно 150 мільйонів років тому. Маса типової особини цього виду становила близько 1 кілограма, а довжина тіла - 70 сантиметрів.

Аналіз зубів дозволив встановити, що F. haagarorum харчувався як рослинною, так і тваринною їжею. Палеонтологи відзначають, що для роду Fruitadens даний факт є дещо незвичним, оскільки його представники в основному вживали в їжу рослини. На думку вчених, пристрасть до м"яса розвинулася у мініатюрного динозавра як засіб адаптації - справа в тому, що тваринна їжа легше перетравлюється.

Останки динозавра були виявлені в 1979 році в Колорадо. Протягом останніх 30 років вони зберігалися в місцевому музеї, поки, нарешті, не були ідентифіковані.

Попереднім рекордсменом серед стародавніх ящерів був динозавр Hesperonychus elizabethae. Маса його тіла становила близько 2 кілограмів. Останки цього виду виявили в 1982 році, однак вони були невірно ідентифіковані як останки дитинчати. Дослідження, проведене в 2007 році, показало, що це була доросла особина.

За матеріалом: Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Знайдено найменшого динозавра Північної Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі