четвер, 15 травня 2008 11:48

Знайдена найновіша зірка в наший галактиці: їй всього 150 років

Вчені стверджують, що виявили в наший Галактиці залишки найновішої зірки, яка вибухнула всього біля 150 років тому. Про це стало відомо із статті, опублікованої в британському журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Раніше найбільш недавній відомий вибух найновішої датувався 1680 роком.

За словами вчених, спалахи найновіших відбуваються на останній стадії життя деяких типів зірок, початкова маса яких у вісім-десять разів перевищує масу сонця.

В процесі термоядерної реакції в зірці "вигоряють" всі легкі елементи, що призводить до різкого стиснення і охолоджування її ядра, а потім до вибуху, який за яскравістю схожий з яскравістю цілої галактики.

Після цього на місці вибуху найновішої залишається газопилова туманність - це залишок скинутої зіркою оболонки, яка продовжує розширюватися.

Астрономи кажуть, що за швидкістю її розширення можна судити про те, як давно відбувся вибух. Залишки найновішої випускають рентгенівське і радіовипромінювання.

У статті також зазначається, що в наший Галактиці відомо всього шість залишків найновіших віком молодше за тисячу років. Найбільш відомі - Крабовидна туманність (залишок спалаху найновішої в 1054 році, про яку в східних літописах згадувалося, що за яскравістю вона в шість разів перевершила Сіріус), залишки найновіших, виявлених астрономами Тихо Браге (1572) і Іоганном Кеплером (1604), а також наймолодший з відомих раніше залишків найновіших - Касіопея А, який є найяскравішим радіоджерелом нашої Галактики.

За оцінками дослідників в Галактиці повинно спалахувати близько трьох найновіших в сторіччя.

"Таким чином, ми повинні спостерігати близько 60 залишків найновіших молодше 2000 років, тоді як їх відомо менше десяти, - пишуть автори статті. - Цей добре відомий брак і послужив поштовхом для нашої програми пошуку за допомогою рентгенівського телескопа "Чандра" молодих компактних радіоджерел".

Знайдений астрономами залишок найновішої має вік близько 100 років. Вперше він був помічений в 1984 році в сузір"ї Стрільця за допомогою радіотелескопу і отримав позначення G1.9+0.3. Вже тоді астрономи відзначили його малі розміри і високу яскравість, що могло указувати на недавній вибух.

Повідомляється, що через 22 роки астрономи знов провели спостереження цього об"єкту за допомогою рентгенівського орбітального телескопа і встановили, що за цей час він розширився на 15%. Враховуючи віддаленість об"єкту і його розміри, вчені встановили, що швидкість розширення туманності складає близько 14 тисяч кілометрів на секунду. Це дозволило зробити висновок, що найновіша вибухнула приблизно 150 років тому.

Також астрономи визначили, що знайдений об"єкт знаходиться недалеко від центру Галактики, на відстані близько 8,5 килопарсека. При цьому її спостереження за допомогою оптичних телескопів утруднене через міжзоряний пил і газ.

Проте пил і газ прозорі для радіо- і рентгенівського випромінювання, яке випромінює залишок, що і дозволило вченим виявити найновішу.

А в березні астрономи зареєстрували рекордний за потужністю гамма-спалах - хоча він трапився майже на іншому кінці Всесвіту, його яскравість навіть у видимому діапазоні була така велика, що спалах можна було спостерігати неозброєним оком, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Знайдена найновіша зірка в наший галактиці: їй всього 150 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі