середа, 03 вересня 2008 17:11

Знайдена межа росту чорних дір


У чорних дір у Всесвіті існує критична маса, більше якої вони не можуть "вирости". До такого висновку прийшли два астрономи з Чилі і США, проаналізувавши розподіл речовини в сьогоденні і минулому Всесвіту. Робота учених прийнята до публікації в журналі MonthlyNoticesoftheRoyalAstronomicalSociety. Основні результати наводить журнал NewScientist.

Астрономи аналізували дані спостереження за космічним простором за допомогою приладів, що працюють в рентгенівському і оптичному діапазонах. З їх допомогою астрономи можуть отримати інформацію про матерію, яка поглинається чорною діркою - об"єктом настільки великої маси, що він не відпускає від себе навіть електромагнітне випромінювання (хоча деякий обмін між чорними дірками і навколишнім простором все ж таки відбувається). Чорні дірки поглинають навколишню матерію і за рахунок цього нарощують свою масу. На сьогоднішній день у астрономів немає єдиної думки щодо того, чи існує можлива межа мас, яку чорна дірка подолати не може.

Аналіз об"єктів, розташованих на відносно невеликій відстані від Землі, дозволив парі астрономів отримати інформацію про справжнє і недалеке минуле Всесвіту. Вивчаючи об"єкти, що знаходяться далеко від Землі, астрономи отримали уявлення про поглинання матерії дірками минулого. (Від віддалених об"єктів світло йде довше, ніж від довколишніх, відповідно, він "приносить" інформацію про їх минуле.)

Грунтуючись на отриманих даних, астрономи прийшли до висновку, що спостережувана ними картина пристрою Всесвіту можлива тільки в тому випадку, якщо чорні дірки ростуть не до безкінечності. Виходячи з цього припущення і знаючи масу "сучасних" чорних дірок, учені змогли обчислити масу дірок, що існували в молодому Всесвіті. Згідно з їх розрахунками, їх маса повинна була знаходитися в межах мільярда сонячних мас. До даного моменту деякі з цих дірок повинні були "розбухнути" до мас близько 5-50 мільярдів сонячних.

Наймасивніша з відомих астрономам чорних дірок знаходиться в галактиці Oj287 в 3,5 мільярдах сонячних років від Землі. Її маса складає близько 18 мільярдів сонячних мас.

Зараз ви читаєте новину «Знайдена межа росту чорних дір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі