четвер, 29 вересня 2011 11:15

За допомогою "телепортації" вчені досліджували як перемикаються спогади

За допомогою "телепортації" вчені досліджували як перемикаються спогади

Експерименти з "телепортацією" пацюків - миттєвим уявним переміщенням в інше оточення - допомогли нейробіологам зрозуміти, як пам'ять переключається з одних спогадів на інші і з'ясувати, що таке перемикання триває 125 мілісекунд, пишеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

Мозок запам'ятовує зовнішню обстановку шляхом формування стійких ланцюгів взаємодії між нейронами. Ці ланцюги активуються щоразу, коли в мозок потрапляють сигнали, схожі з тими, в присутності яких ці ланцюжки вперше сформувалися, що і є процесом пригадування.

Карел Йєжека і Мей-Брітт Мозер з Норвезького університету науки і технологій та їх колеги провели серію експериментів на щурах, щоб зрозуміти, як точно відбувається процес пригадування навколишнього оточення і як мозок реагує на її зміну.

Для цього вони створили установку для "телепортації" пацюків - спеціальну коробку, де шляхом зміни освітлення можна було миттєво повністю поміняти спостережувану картину.

Дослідження активності мозку щурів за допомогою імплантованих електродів показало, що тварини справді повірили, що вони переміщаються між двома різними кімнатами: перемикання призводило до повної перебудови карти активності "нейронів місця" в гіпокампі. При цьому ніякого середнього положення між ними не було - одночасно могла бути активною тільки одна карта.

Зараз ви читаєте новину «За допомогою "телепортації" вчені досліджували як перемикаються спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі