пʼятниця, 25 липня 2008 08:36

З чого складається розчинна кава "три в одному"

Більшість людей полюбляють каву. Має значну популярність і кава "три в одному" - у пакетиках з додаванням вершків і цукру.

Але, як виявилось, вміст цих пакетиків далекий від ідеалу.

Експертами було проведено незалежну експертизу, яка протестувала найпопулярніші марки кави "Петровская слобода", "Амаретто", "Голден Ігл Класик", "Кава Кінг 3 в 1", "Nescafe 3в 1", "Maxwell House 3 в 1".

Спочатку було досліджено каву на наявність в ній кофеїну, адже саме він додає нам бадьорості. І що ж було встановлено? Кофеїну в пакетиках виявилося мало, якщо бути точним, то в шести досліджуваних зразках вміст кофеїну складав лише 0,29-0,38%%.

Менше всього речовини виявилося в "Голден Ігл Класик", "Каві Кінг 3 в 1", а найбільше в "Амаретто". Адже згідно з ГОСТом в розчинній каві на частку кофеїну повинно припадати не менше 2,3% від загальної маси. Не дивлячись на практичну відсутність кофеїну, всі представлені зразки вписалися в нормативи за своїми мікробіологічними показниками. Тобто, вміст повністю розчиняється, не має стороннього смаку і запаху і нагадує за кольором натуральну каву з молоком.

Проте, на цьому дослідження не закінчилося, експерти зацікавилися і вершками, що входять до складу цього напою. І, як виявилось, зробили вони це не дарма, оскільки нічого спільного зі звичним молочним продуктом білий порошок не має. Тим більше що виробники і не прагнули приховати цей факт.

На зворотному боці пакетика було вказано, "вершки рослинного походження", хоча на лицьовій стороні даний напис відсутній, що і вводить в оману потенційних покупців.

А білий порошок виготовлений з рослинних жирів, дуже рідко містить в собі молочні компоненти.

Щоб додати продукту більше схожості з натуральним, в нього додані цукор, стабілізатори, емульгатори, ароматизатори і фарбники.

Фахівцями було вивчено етикетку детальніше. За правилами маркування продуктів всі інгредієнти повинні бути перераховані у порядку убування, а це означає, що верхню позицію повинен займати той компонент, який міститься в більшій кількості і т.д. Але, на більшості досліджуваних зразків вказано, що більше всього в кавових пакетиках міститься цукру, а ось кава займає лише останню позицію.

Причому, деякі зразки іменують себе "розчинною кавою з вершками і цукром".

А з "Голден Ігл Класик" взагалі детективна історія, оскільки він заявлений і як натуральна кава, і як кавовий напій, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «З чого складається розчинна кава "три в одному"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі