четвер, 03 серпня 2023 13:07

Вперше в історії: масивне виверження на Сонці вдарилося об Землю, Місяць і Марс

Вперше в історії: масивне виверження на Сонці вдарилося об Землю, Місяць і Марс
На Сонці сталося виверження його часток Фото: ukr.media

На Сонці сталося потужне виверження його часток. Вони вдарили одночасно по трьох планетах - Землі, Марсі та Місяці.

Виверження призвело до рідкісної події, коли сонячні частки змогли пробити магнітне поле Землі через те, що мали дуже високу енергію.

Вчені повідомили про те, що одразу кілька космічних апаратів уперше в історії зафіксували потрапляння сонячних часток одночасно на Землю, Марс і Місяць, пише Daily Mail.

Масштабний викид енергії та плазми одночасно зареєстрували орбітальний апарат Trace Gas Orbiter, марсохід Curiosity, місячний посадковий модуль Чан'є-4, та орбітальні апарати Lunar Reconnaissance Orbiter і DLR Eu:CROPIS Earth.

Після сильного спалаху на Сонці стався потужний корональний викид маси. З'ясували, що сонячні частки мають таку енергію, яка здатна пробити магнітне поле Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека до +40°C, град і смерчі: українців вразили прогнозом

У Місяця і Марса немає магнітного поля, тому у сонячних часток взагалі не було жодних перешкод.

Тоді виверження на Сонці було настільки сильним, що Земля і Марс, які перебували на протилежних сторонах від Сонця на відстані приблизно 250 млн км одна від одної, зазнали найсильнішого удару сонячними частками.

Вуглекислий газ та інші парникові гази сприяють глобальному потеплінню. Вони затримують навколо Землі сонячне світло, яке повинно бути випущене назад у космос. Це призводить до підвищення температури. Водночас не парникові гази, а Сонце створює тепло. Це відкриває ідею побудови тіні для Землі.

Вчені придумали теоретичний план прив'язки велетенської парасольки до астероїда. Потенційно така конструкція зможе захистити планету від Сонця.

Зараз ви читаєте новину «Вперше в історії: масивне виверження на Сонці вдарилося об Землю, Місяць і Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі