субота, 10 травня 2008 11:40

Вчені знайшли позитив у високих цінах

Вчені знайшли позитив у високих цінах
Економісти з Каліфорнійського Університету в Девісі (University of California, Davis, США) дійшли висновку, що бурхливе зростання цін на бензин в США сприяє боротьбі з глобальним потепленням. Пояснення досить просте: споживачі відмовляються від покупки ненажерливих і "брудних" автомобілів, переходячи на економічніші моделі.

Не дивлячись на те, що ціни на бензин в США нині удвічі вищі, ніж 7 років тому і втричі вищі, ніж 10 років тому, цей чинник довгий час не чинив впливу на переваги американських автомобілістів. Тільки в останні декілька років об"єми продажу позашляховиків та інших неекономічних машин почали знижуватися - вони росли, починаючи з 1991 року.

Автори дослідження проаналізували інформацію про придбання більше 1,4 млн автомобілів за останні 10 років, приймаючи до уваги ціни на бензин, що реально існували на час продажу.

Як виявилось, продаж неекономічних автомобілів скорочувався на 13% кожного разу, коли ціна на бензин підвищувалася на 1 долар. Найбільше страждав продаж найбільш великих позашляховиків - подорожчання на 1 долар призводило до зниження їх продажу на 25%. У свою чергу, подібне подорожчання призводило до збільшення продажу економічних машин на 17%.

У свою чергу, Каліфорнійський Університет в Ірвайні (University of California, Irvine, США) встановив, що нинішнє зростання цін на бензин призведе до того, що американські автовласники на 4% скоротять відстань, подоланну ними на автомобілі. Якщо ціни на автомобільне паливо продовжуватимуть зростання, то автопробіг зменшиться ще більше - до 40%.

Результатом цього стає зменшення викидів в атмосферу вуглекислого газу, що вважається головним винуватцем глобального потепління. За приблизними підрахунками, в масштабах США дорогий бензин привів до скорочення подібних викидів на 2% - це вельми значний результат, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли позитив у високих цінах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі