середа, 23 липня 2008 16:16

Учені стежитимуть за космічною погодою

Група учених з лабораторії прикладної фізики університету Джонса Хопкінса приступили до розробки системи глобального спостереження за космічною погодою на навколоземній орбіті. З її допомогою учені сподіваються отримувати дані про магнітні бурі в реальному часі. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті лабораторії.

Нова система отримала назву "Експерименту по активному відгуку магнітосфери і планетарної електродинаміки" ("ActiveMagnetosphereandPlanetaryElectrodynamicsResponseExperiment"-AMPERE). Її основою стане вже існуюча супутникова мережа "Ірідіум" ("Iridium"), що складається із понад 70 супутників. Кожен супутник забезпечений датчиками, реєструючими магнітну обстановку в навколишньому просторі.

Учені планують створити спеціальне програмне забезпечення, в сотні разів збільшуюче число вимірювань магнітного поля цими датчиками. Висока швидкість дозволить отримувати дані про динаміку розвитку електромагнітних процесів на орбіті.

Найбільший інтерес для учених представляє спостереження в реальному часі за глобальною картиною геомагнітних бур. Ці явища породжуються сонячним вітром - потоками заряджених частинок, що випускаються Сонцем, які на надзвукових швидкостях врізаються у верхні шари атмосфери. Під час таких бурь на орбіті виникають струми силою в десятки мільйонів ампер з сумарною потужністю, що досягає одного тераватта (1012 ватів). Для порівняння, потужність типової електростанції не перевершує одного гігавата (109 ватів).

Подібні бурі украй небезпечні для систем супутникового зв"язку. Особливо сильні явища подібного характеру можуть викликати каскадні відключення електрики.

В даний час спостереження за геомагнітним полем ведеться лише декількома супутниками. За словами учених, цього недостатньо. За допомогою нової системи вони сподіваються зібрати інформацію, щоб навчитися передбачати такі бурі, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Учені стежитимуть за космічною погодою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі