пʼятниця, 21 січня 2011 15:45

У США розробили найміцніший у світі металевий сплав (ФОТО)

Дослідники з Каліфорнійського Технічного Інституту (Калтека) повідомили про те, що їм вдалося розробити новий металевий сплав, міцніший за будь-який інший метал, відомий науці.

Науковий журнал Nature Materials опублікував статтю, в якій йдеться про сплав паладію з невеликою кількістю срібла і сумішшю інших металоїдів, який є рекордсменом серед матеріалів по своїй міцності і силі.

Молекули металу не кристалізувалися, як в інших металах, а затиснулися в тому, що вчені назвали склоподібною рідиною. Але, незважаючи на це, матеріал не розбивається як скло.

"Наше дослідження вперше продемонструвало, що цей клас матеріалів, металеве скло, мають задатки стати найміцнішим матеріалом у світі", - сказав старший науковий співробітник Калтека Маріос Демітру.

Нове дослідження "відсунуло кордони витримки навантажень для конструкційного металу".

Відкриття зробила команда дослідників, в яку входили Вільям Джонсон, професор прикладних наук Донна Меттлер і їх колеги з Калтека.

За їх словами, цей сплав може бути незабаром задіяний в медичних імплантатах, таких як внутрішньощелепний зубний імплантат, а також в інших конструкційних іпостасях, наприклад як деталь в автомобільній або аерокосмічній галузі. Вони додали, що сплав "занадто дорогий". Ціна неприпустимо висока для широкомасштабного загального використання".

Вчені спробують визначити, що надає сплаву його унікальні властивості і як це можна запровадити для сплавів, що складаються з менш дорогих металів.

За матеріалами: GlobalScience

Зараз ви читаєте новину «У США розробили найміцніший у світі металевий сплав (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі