вівторок, 18 січня 2011 16:35

Учені порадили не чекати кінця світу

Учені порадили не чекати кінця світу

Прогнозів цивілізації майя про кінець світу в 2012 році не існує, запевняють дослідники з Національного університету Мексики, які вивчають культуру стародавньої Мексики.

Стародавні науковці розрахували свій календар до 21 грудня 2012 року, але ніколи не вказували в ньому, що потім настане кінець світу. Календар просто закінчився, і все. При цьому майя дотримувалися теорії, що "історія повторюється у певний момент", після чого відлік часу починається наново, передає NEWSru.com.

Трохи раніше німецький науковець Мекола Грубеє з Університету Бонна також вказав в одній зі своїх статей про стародавнє населення Мексики, що ніяких прогнозів про кінець світу не існує. "Будь-хто, хто проаналізує ієрогліфи стародавнього народу, переконається у відсутності в письменах попереджень про неминучий глобальний катаклізм, від якого нібито постраждає планета", - повідомляє фахівець.

Самі науковці досі повністю не з'ясували історії появи календаря майя і що саме є приводом для виникнення чуток про кінець світу в 2012 році. Календар майя залишається одним з найзагадковіших об'єктів цієї найдавнішої цивілізації.

Згідно зі стародавнім календарем майя, який рахує епохи приблизно 394-річними періодами, відомими як бактуни, закінчення 13-го бактуна припадає на 21 грудня 2012 року. Число 13 є для індіанців цього племені священним. Календар показує, що цього дня "закінчується" час.

Крім того, в Мексиці в 1960-ті роки було знайдено так званий Монумент Шести - кам'яні таблички майя з письменами, згідно з якими в 2012 році має відбутися щось за участю бога війни і творення Болон Йокте. Через ерозії та тріщини кінець тексту пророцтва практично не піддається прочитанню. Один з археологів припустив, що там написано приблизно таке: Болон Йокте "зійде з небес".

Кінець світу не настане у 2012 році, а відповідний "прогноз" стародавнього індіанського племені майя означає лише якийсь "ювілей створення", згідно з їхніми віруваннями. Так заявив ще 2009 року один із старійшин майя, гватемалець Аполінаріо Чилі Пікстун.

За словами старійшини, апокаліптичне тлумачення цих записів походить від західнохристиянського світогляду, а не від міфології майя. Він розповів, що вже втомився від цієї істерії і від докучливих людей, які своїми розпитуваннями збивають його з глузду.

Цього дня, 21 грудня 2012 року, просто закінчується значний період часу для народу майя, пояснив Пікстун. "Це особливі роковини створення. Майя ніколи не говорили, що світ йде до кінця, вони ніколи не говорили, що обов'язково має трапитися щось погане, вони просто відзначили майбутній ювілей на Монументі Шести", - згоден зі старійшиною Девід Стюарт, фахівець з епіграфіки майя з університету Техасу в Остіні.

Водночас різні тлумачі на Заході пов'язали прогноз з серією астрономічних явищ, які припадуть на 2012 рік. У момент зимового сонцестояння в 2012 році Сонце опиниться на одній лінії з центром Чумацького шляху - вперше за 26 тисяч років. Це, на їхню думку, означає, що потік енергії, який зазвичай йде до Землі з центру Чумацького шляху, обов'язково буде порушений 21.12.12 о 11.11 вечора за єдиним світовим часом.

Таку теорію "підігріває" той факт, що серед стародавніх майя було багато талановитих астрономів. Проте багато науковців все ж таки сумніваються, що вони могли знати про таке взаємне розташування планет і зірок або надавати цьому такого великого значення.

Зараз ви читаєте новину «Учені порадили не чекати кінця світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі