середа, 13 жовтня 2010 11:04

У Росії археологи знайшли давні поселення віком 5 тис. років

У Росії археологи знайшли давні поселення віком 5 тис. років

Археологи виявили на острові Російському у Владивостоці дві стоянки давніх людей епохи неоліту і залізного століття.

Про це повідомив завідувач Музею археології та етнографії Далекосхідного державного університету (ДВГУ), кандидат історичних наук Олександр Попов, передає РИА Новости.

"Дві стародавні стоянки були знайдені в бухті Новік на острові Російський, де в 2012 році пройде саміт АТЕС. Одній стоянці епохи раннього залізного віку, за оцінкою вчених, близько 2,5 тисячі років, інша датується епохою неоліту - їй близько 5 тисяч років . Судячи зі знахідок, обидві стоянки були тимчасовими і, найімовірніше, належали рибалкам, які підходили до берега для лову риби, морських тварин і молюсків ", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, про те, що стародавні люди активно вживали в їжу морських молюсків, свідчать численні купи раковин біля стоянки. Більш характерно це було для представників залізної епохи. Судячи з близького розміщення до моря та значної кількості кісток і раковин біля стоянки, на острові давні люди почувалися вільніше, ніж їхні предки з неоліту.

"Треба відзначити, що розташування стоянок було вдалим: з одного боку розташоване море, а з іншого - прісний струмок. Судячи з усього, в минулі часи сюди заходив на нерест лосось, чим і користувалися давні люди. Також тут було чимало оселедця, корюшки і камбали. Крім того, рибалки попутно займалися полюванням - про це свідчать кістки диких тварин, знайдені в древніх сміттєвих купах ", - зазначив співрозмовник.

Археологи також виявили багато кам'яних знарядь, осколки кераміки, фрагменти прикрас з кістки. Ці знахідки дозволили вченим визначити приблизний вік стоянок.

"Ми встановили приблизний час існування стоянок, проте поки що важко сказати, як довго тут жили люди. Ймовірно, постійні поселення цих людей перебували недалеко і, швидше за все, у глибині острова Російського. Однак, як і в минулі часи, узбережжя виявилися привабливими і для сучасних людей. Зараз ці райони забудовані будинками і навряд чи від поселень стародавніх людей там щось залишилося, хоча могли зберегтися окремі ділянки древніх поселень ", - пояснив Попов.

Вчені припускають, що на острові Російському також були осілі поселення, жителі яких займалися розведенням домашніх тварин. Про це свідчать кістки свиней, знайдені археологами у 2008 році на древній стоянці на мисі Поспєлова острова Російського, зазначив дослідник.

"У тому, що кілька тисяч тому на острові Російському жили люди, немає нічого дивного. Вже тоді у них були човни, отже вони могли переплисти 300 метрів від півострова Олени до мису Токаревська кішка", - сказав співрозмовник.

Він додав, що за весь час досліджень на острові Російському виявлено близько 20 історичних пам'яток, вік яких становить від 1 до 5 тисяч років.

Раніше повідомлялося, що група польських вчених заявила про знахідку трьох зубів неандертальців у печері в Карпатських горах. Археологи сподіваються, що знахідка допоможе пролити світло на те, наскільки схожими на нас були наші предки.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Росії археологи знайшли давні поселення віком 5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі