вівторок, 12 жовтня 2010 17:06

Спростовано міф про жорстокість давніх людей

Спростовано міф про жорстокість давніх людей

Доісторичні мисливці та збирачі, що передували неандертальцям і сучасним людям, виявляли турботу про старих і немічних членів своїх громад вже 500 тисяч років тому.

Про це повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автори публікації зробили свої висновки на підставі будови попереково-тазових кісток людини гейдельберзького типу, яка жила на території сучасної Іспанії близько півмільйона років тому. Найбільш важливою відмінністю цієї знахідки від інших подібних людських останків є те, що вона свідчить про надзвичайно великий вік людини, в якому вона померла, - 45 років.

Останки первісних людей, померлих у такому похилому віці, ще ніколи не траплялися археологам.

Вивчення фрагментів кісток показало, що ця людина, яка отримала від археологів ім'я Елвіс, вже не могла тримати пряму поставу і, швидше за все, використовувала тростину при ходьбі. Крім сильного викривлення хребта в поперековій області і спондилолістезу (зміщення одного хребця щодо іншого), Елвіс страждав ще й хворобою Бааструпа (патологічним зближенням остистих відростків хребців). Вчені практично впевнені, що чоловік постійно страждав від сильних болів в попереку, а тому повністю залежав від своїх одноплемінників, не маючи можливості самостійно добувати їжу.

Очевидно, гуманне ставлення до Елвіса з боку родичів було зумовлене його величезним життєвим досвідом, який допомагав всій громаді виживати.

"Замість того, щоб бути тягарем, він був джерелом знань, які допомагали іншим членам спільноти виживати, що свідчить про високу соціалізацію та згуртованість цієї групи людей", - сказав провідний автор публікації Алехандро Бонматен (Alejandro Bonmati) з Мадридського університету Комплутенсе в інтерв'ю інтернет-виданню New Scientist.

Нагадаємо, раніше група американських учених встановила, що у багатьох сучасних людей тече кров неандертальців.

За матеріалами РИА Новости, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Спростовано міф про жорстокість давніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі