понеділок, 25 жовтня 2010 14:25

У Перу знайшли давню загадкову піраміду (ФОТО)

Американсько-канадські розкопки довгого кургану Уака-Колорада площею 24 га, що почалися ще в серпні 2009 року, дали змогу дослідники виявити незвичну знахідку.

Курга розташований у долині Хекетепеке на півдні регіону Ламбайеке, що в Перу, і належить пізньому періоду культури Моче (500-800 роки), передає Компьюлента.

У перший же місяць археологи виявили незвичайну саманну піраміду і житлові будинки. Потім на верхній платформі піраміди були знайдені відірвані частини тіла і останки п'яти жінок зі слідами ритуального спалення (в однієї до того ж на шию була накинута мотузка).

Споруда має 390 м в ширину і 140 м в глибину. Вона побудована на схилі, і якщо дивитися з півночі, здається майже плоскою. Але з півдня піраміда підноситься на сім ярусів і виглядає надзвичайно велично.

"Найчастіше такі будівлі у формі пірамід служили своєрідними моргами. У більшості випадків вони будувалися поодаль від людських осель", - відзначив один з керівників розкопок Едвард Свенсон з Університету Торонто (Канада).

Однак на плоскій вершині цієї споруди жили принаймні два десятки людей. Очевидно, це була привілейована група ковалів, які працювали з міддю. На нижніх рівнях піраміди, наприклад, розташовувалися плавильні ями. Знайдено також ножі, лопатки та інші мідні вироби.

Немає нічого дивного в тому, що ковалі воліли жити на вершині, на повітрі, адже металургія міді - заняття, яке шкодить здоров'ю: цей метал (у чистому вигляді) плавиться при температурі 1083? C, тому піраміду значну частину часу огортав чорний дим.

Ймовірно, мідна металургія для Моче була не просто родом занять, а важливою частиною релігії та культури. Ковалі, судячи з усього, жили розкышно. Знайдені 19 саманних стійок з великими сосудами, де зберігалися вода і кукурудзяна пиво. Виявлені кістки лам, собак, морських свинок, риб, а також сліди листя коки і червоного перцю.

Уака-Колорада не має аналогів. Це не ретельно вибудувана культова споруда, не політичний центр і не столиця місцевого масштабу. Це просто місце проживання ковалів, які приносили в жертву людей. Навіть настінний живопис тут відмінний від усього, що раніше траплялося археологам.

Культура Моче вивчена ще не дуже добре, тому Уака-Колорада може дати кілька дуже важливих натяків на те, як було влаштоване суспільство цієї доінкської цивілізації. Розкопки піраміди поки далекі від завершення.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що під час розкопок у столиці Перу, місті Лімі, група археологів виявила стародавнє поховання, в якому було чотири мумії. Попередньо їхній вік оцінили в 1600 років.

Зараз ви читаєте новину «У Перу знайшли давню загадкову піраміду (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі