субота, 28 квітня 2012 19:28

У Дубенському замку виставили знайдені скарби
10

Фото: Фото: Олена Власова

Колекцію рідкісних монет, паперових банкнот та старовинних нагород показали сьогодні 28 квітня у Дубенському історико-культурному заповіднику. На виставці "Карбована історія" зібрали понад 2 тисячі експонатів – більшу частину з них узяли з фондів музею. Деякі принесли на постійну експозицію місцеві нумізмати.

"Тут зібрані гроші різних часів та народів - від давньоримської монети І-ІІ століття нашої ери до сучасних копійок. Звісно, найбільше тут українського. Але є багато і польських, австро-угорських, російських монет – ось, наприклад, золотий імперіал царя Миколи Другого", - показує на скляні стенди співробітник музею та колишній його директор Петро Смолін.

З-поміж сотень золотих, мідних та срібних монет в окремих вітринах лежать і скарби, які були знайдені на території району. Зокрема, польські речі 1930-тих років – срібний портсигар, дамська сумочка, глечик, столові прибори. А золотий ланцюг та жменю монет випадково відкопали під хатиною цигана, який побудував її на місці старовинного спаленого будинку.

Польська делегація, яка приїхала на відкриття виставки, повбиралася у середньовічні однострої з шаблями. Каштелян відомого замку в місті Гнєв Ярослав Стручинський охоче позує з туристами. Перед усіма жінками, які проходять повз нього, він галантно знімає шапку з пір'ям.

Губернатор Василь Берташ подарував полякам факсимільне видання Пересопницького Євангелія. Книга важить понад 8 кг.

"Сподобався Дубенський комплекс – і нумізматична виставка, і картинна галерея. З радістю обміняємося досвідом із українськими колегами. Наші працівники приїдуть у Дубно і проведуть майстер-класи із середньовічного ремісництва з вашими ковалями", - запевняє каштелян. – "Нам приємно бачити, що українці шанують свою історію".

Депутат Європарламенту Ян Козловські також вбраний у тканий кожух з хутром. Брязкаючи шаблею, роздивляється скарби, які виставлені у скляних вітринах.

Для сучасних українських грошей знайшли місце посередині зали – насипали копійки гіркою у чотирикутну засклену тумбу. Зверху поклали 100 та 200-гривені купюри.

Зараз ви читаєте новину «У Дубенському замку виставили знайдені скарби ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі