субота, 09 березня 2024 17:40

У Чорнобилі виявили тварин, на яких не впливає радіація

У Чорнобилі виявили тварин, на яких не впливає радіація
У Чорнобилі виявили тварин, на яких не впливає радіація. Фото: УНІАН

Вчені виявили, що мікроскопічні черв'яки, які живуть у ґрунтах на території всієї України, зовсім не реагують на радіоактивне опромінення в Чорнобилі.

Їхнє вивчення допоможе виявити схильність людей до онкології. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Proceedings of the National Academy of Sciences, пише Science Alert.

Науковці досліджували хробаків, які жили у ґрунтах за 46 км від Чорнобильської атомної електростанції. Вони з'ясували, що ці хробаки фізично та генетично дуже різняться від своїх "родичів" з інших регіонів України - насамперед своєю стійкістю до радіоактивного випромінювання.

"Я бачила кадри зони відчуження і була шокована тим, наскільки пишний і зарослий вигляд вона мала. Я ніколи не думала, що вона кишить життям. Це ідеальний ландшафт для пошуку хробаків, які особливо стійкі до радіаційного опромінення", - каже наукова співробітниця факультету біології Нью-Йоркського університету Софія Тінторі.

Щоб дізнатися, як радіація впливає на хробаків у зоні відчуження, у 2019 році Чорнобиль відвідав біолог Тімоті Муссо з Університету Південної Кароліни.

Для експерименту він відібрав хробаків із ґрунту, гнилих фруктів та інших органічних матеріалів у місцях з різним рівнем забруднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сфотографували великих тварин з Чорнобиля - унікальний кадр

Вчені розробили ланцюжки геномів 15 хробаків O. tipulae з Чорнобиля та порівняли їх з геномами п'яти O. tipulae з інших частин світу.

Науковців вразило, що після низки аналізів вони не змогли знайти жодних слідів радіаційного ураження в геномах чорнобильських черв'яків - ті були такими ж здоровими, як і їхні родичі з "чистих" регіонів.

"Це не означає, що Чорнобиль безпечний. Це радше означає, що нематоди - справді стійкі тварини і можуть витримувати екстремальні умови. Ми також не знаємо, як довго кожен із хробаків, яких ми зібрали, перебував у зоні відчуження, тому ми не можемо точно бути впевненими щодо того, якого рівня впливу зазнав кожен з них і їхні предки за останні чотири десятиліття", - зазначила Софія Тінторі.

Результати показали, що стійкість черв'яків до хімічних мутагенів була різною і не залежала від рівня радіації в їхньому середовищі проживання. Це означає, що хробаки в Чорнобильській зоні не розвинули своєї стійкості до радіації, а їхня еволюція внаслідок радіаційного впливу не прискорилася.

Це дослідження може дати відповідь на питання, чому дехто з людей генетично більш схильний до онкологічних хвороб.

"Знання про те, як люди по-різному реагують на агенти, що пошкоджують ДНК, допоможуть нам мати чітке уявлення про наші власні фактори ризику", - додала Тінторі.

Вже кілька років поспіль співробітники заповідника спостерігають за дивним, як на погляд пересічного обивателя, феноменом: стадом здичавілих корів.

Тварини прекрасно почуваються у зоні відчуження в будь-яку пору року.

Зараз ви читаєте новину «У Чорнобилі виявили тварин, на яких не впливає радіація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі