середа, 17 квітня 2024 11:45

Що не можна робити у Великодній тиждень: головні традиції та заборони на кожний день

Що не можна робити у Великодній тиждень: головні традиції та заборони на кожний день

Перший тиждень після Великодня випадає з 6 по 11 травня.

Він називається Світлою седмицею або Світлим тижнем.

У цей час прийнято відпочивати, ходити в гості, радіти життю, вітати один одного словами: "Христос Воскрес - Воістину Воскрес!".

Які особливості має кожен день Великоднього тижня, як їх провести розповість

Понеділок Світлого тижня

Починаючи з понеділка можна було ходити в гості. Першим до родичів в будинок заходить чоловік. На святковий стіл гість приносить паски, крашанки і символічні подарунки. А ось жінкам цього дня краще залишатися вдома.

Понеділок після Великодня також називають Мокрим або Обливаним. На Поливаний понеділок наші предки пірнали у водойми, а також обливали водою мало не кожного, хто траплявся на шляху: з пляшок, відер, кухлів, загалом всього, що потрапить під руку. Вони вірили, що такі ритуали принесуть багатство і успіх. Облити водою жінку означало "очистити її", а незаміжню дівчину - "наділити ще більшою красою і здоров'ям".

Вівторок Світлого тижня

У вівторок, який ще називають Світлим вівторком, починали ходити в гості жінки, а їхні чоловіки в цей день не відвідували рідних. Але ці традиції зараз відходять і їх практично не дотримуються. Все частіше в гості приходять сім'ями. Раніше з вівторка, а частіше з середи, дівчата починали водити хороводи, тому середа називалася "хороводниця". Хороводи тривали з цього дня до Трійці.

Середа Світлого тижня

По середах "Великодніх свят" багато селян влаштовували танці і веселощі. І дорослі, і діти збиралися "на музику", щоб проводити святки. Ці три дні великоденських свят були щасливим часом гостювання, молодіжних ігор та забав.

Четвер Світлого тижня

У перший четвер після Великодня дівчата закликали весну, виконуючи на пагорбах зворушливі пісні. Починаючи з четверга можна було влаштовувати оглядини і парубки приглядали собі

Колись на четвертий день пасхального тижня "водили кобилу". На палиці робили голову, прив'язували хвіст, накривали веретенцем. Зверху на цього коня сідали охочі покататися. Чоловік вбирався циганом і водив цю кобилу по вулиці. Коли кобила падала, тоді циган "гриз" їй вухо і вона вставала.

Святкування до четверга вже закінчується, але на столах ще можуть стояти паски, крашанки.

П'ятниця Світлого тижня

У п'ятницю був Прощений день, який особливо пишно і урочисто відзначався молодятами, до яких приходили близькі родичі. У цей день за традицією дівчата вмивалися крижаною водою, яка, вважається, допомагає весь рік залишатися здоровою.

Субота Світлого тижня

Починався розпал молодіжних ігор і гулянь. Наприклад, було популярно грати в катання яєць. Всі охочі складали півколом свої крашанки на низькій гірці, після чого один з них скачував своє яйце зверху, намагаючись збити якомога більше чужих. Всі збиті яйця гравець забирав собі.

Неділя Світлого тижня

Неділю Світлої седмиці ще називають Червоною гіркою. У цей день вважалося поганою прикметою сидіти вдома незаміжнім дівчатами і нежонатим хлопцям. Потрібно проводжати Великдень, проводити обряди зустрічі весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В який день пекти паску та фарбувати яйця до Великодня

Що можна і не можна робити на тижні після Великодня

Оскільки свято Великодня - торжество життя над смертю, тому весь Великодній тиждень потрібно радіти, а не сумувати за померлими.

Також в ці дні не проводять панахиди.

Зате хрестити дітей на Світлу седмицю можна.

Також вважається, що народжене під час великоднього тижня немовля, буде наділене богатирським здоров'ям, удачею і багато чого доб'ється в житті.

На Світлому тижні не прийнято проводити обряд вінчання.

Зате можна влаштовувати оглядини наречених, ходити на танці, веселитися і радіти життю.

Великдень для багатьох вірян є одним з найголовніших релігійних свят. Це перехідне свято, а значить його дата щороку змінюється.

Цього року православні в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня. Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Адже православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Насамперед у це велике світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі.

На Великдень заведено вітати одне одного фразою "Христос Воскрес!", на яку відповідають "Воістину Воскрес!".Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково "міряється силою" шляхом розбивання крашанок. Той, чия крашанка розіб'є всі інші, вважається найсильнішим. Крім варених яєць, на святковому столі обов'язково стоїть холодець, домашні ковбаси, гусак, сало, пироги з різними начинками, а також паска - солодка випічка з родзинками.

Зараз ви читаєте новину «Що не можна робити у Великодній тиждень: головні традиції та заборони на кожний день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі