понеділок, 29 серпня 2022 07:30

Що не можна робити на Хлібний Спас

Що не можна робити на Хлібний Спас
За українською традицією, цього дня молоді дівчата приносили матерям кетяги калини. Фото: kvitkoviy-ray.com.ua

29 серпня православна церква відзначає перенесення Нерукотворного Образу Спасителя з міста Едесси до Константинополя. У народі цей день називають Нерукотворний Спас.

Це свято також має інші народні назви: Горіховий, Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний, третій Спас.

Цього дня була традиція продавати на ярмарках полотно, святити в церкві дідух з колосків нового врожаю та хліб, спечений з нового зерна. Несли до церкви на освячення також і горіхи, полотна та льон.

Прикмети цього дня

Хороший урожай горіхів – наступного року буде добрий врожай хліба.
Знайти сьогодні горіх двійчатку або трійчатку - до швидкого багатства.
Цей день сприятливий для поїздок - все задумане здійсниться.
Якщо цього дня хороша погода, то зима буде короткою, а весна - ранньою.
Ореол навкоо місяця віщує дощ наступного дня.
Бліді зірки - до ясної і сухої погоди.

Заборони цього дня

Викидати або наступати на хлібні крихти в цей день вважається великим гріхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третій Спас та іменини мучеників: що відзначають у церкві 29 серпня

Варто зазначити, що етнографи-дослідники не знайшли в давніх українських традиціях обрядових звичаїв, притаманних Горіховому Спасу. Традиції були характерні для сіл на території Росії. Це можна зрозуміти хоча би тому, що обжинки в Україні закінчуються значно раніше.

Для України цього дня було характерним відзначати лише "післясвято Успіння Богородиці". Про це писали дослідники українських традицій - зокрема, народознавець Василь Скуратівський та етнограф Олекса Воропай - окрім згаданого післясвята, не описують жодних інших українських обрядів цього дня. Фантазіями вважає традиції обжинків на "третього Спаса" доктор історичних наук і професор Валентина Борисенко.

А от в українців у цей час відбувалися дівочі ініціації: до гурту дівчат на виданні приймали новеньких. Цей обряд проводився біля куща калини - символу богині води, що висаджували біля джерел, криниць або десь у лісі чи на лузі.

За звичаєм, кожна дівчина мала в цей день урочисто віддати своїй матері хоч кілька калинових гілочок з кетягами ягід, а та при цьому обов'язково благословляла: висловлювала побажання добра доньці.

Росіяни вважали "третій Спас" останням днем відльоту ластівок до вирію. У той час як для українців днем відльоту ластівок вважають день Семена - 14 вересня.

За народними прикметами росіян, якщо цього дня журавлі відлітають до теплих країв, то на Покрови буде мороз. Однак, з України журавлі відлітають у теплі краї наприкінці вересня, і ніколи - у серпні.

У неділю 29 серпня день ангела відзначають власники таких імен: Анна, Герасим, Демид, Олександр, Костянтин, Степан, Яків та Яким.

Для тих, хто обирає як назвати дитину, Gazeta.ua пропонує дізнатися значення імен.

Зараз ви читаєте новину «Що не можна робити на Хлібний Спас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі