понеділок, 12 липня 2021 06:10

Прикмети 12 липня: чому сьогодні треба кататися на гойдалках

Прикмети 12 липня: чому сьогодні треба кататися на гойдалках
На Петра і Павла гойдалися на гойдалках, щоб пройти очищення повітрям перед жнивами. Фото: unsplash.com

За народним календарем 12 липня відзначають Петрів день - свято апостолів Петра і Павла. Також люди називали це свято Петропавлів день, Пе́тра.

Цього дня уперше з початку Петрівки - Петрівського посту - можна вживати молочні страви.

Петрів день знаменує закінчення купальських святкувань "маківки літа" та літніх весіль, а також прощання з весною та підготовку до сінокосу.

До свята готувалися заздалегідь: прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники.

Цього дня обов'язково ранком йшли до церкви, несли квіти та віночки, окрасою яких були червоні маки.

Для Петрового дня є й спеціальна ритуальна страва - мандрики, це бабки з розмішаного на сметані тіста з сиру, борошна та яєць. Назву коржиків у народі пов'язували з легендою про мандрування світом апостолів Петра й Павла, в яких зозуля вкрала одного "мандрика", за що її Бог покарав: саме о цій порі зозуля перестає кувати.

Ще люди з цього приводу в народі казали, що зозуля "мандриком вдавилася". Якщо ж її кування чути було й після Петра, то це вважали на нещастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Петра і Павла: що не можна робити в цей день

До свята Петра господині намагалися зробити перші зажинки ячменю та жита з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

Також цього дня встановлювали чи підвішували на деревах гойдалки. На них обов'язково гойдалися не лише діти, але й дорослі. Вважалося, що люди мають пройти очищення повітрям перед початком жнив. Традиція збереглася ще з язичницьких часів.

Ще одна традиція, пов'язана з відзначенням свята, збереглася на Прикарпатті. Пастухи вважали Петра своїм покровителем, тому цього дня влаштовували свято на вигонах і полонинах: пекли мандрики, веселилися, змагалися, танцювали. Проводили обряд "копання Петра", коли викопували в землі по периметру квадратну канаву - куди, сівши, можна було опустити ноги, а всередині на траві накривали "стіл" з наїдками. В інших регіонах пастухи влаштовували "петрівник" - землянку чи загорожу, прикрашену зеленню. Їли страви з молока, щоб корови краще доїлися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 липня відзначають велике церковне свято

Окрім того, Петра, який до навернення в християнство промишляв рибальством, мали за свого покровителя й рибалки. Тому рибальські артілі здавна відзначали 12 липня професійне свято. Також вірили, що молитва до святого Петра допомагає доброму улову, а тим, хто його шанує, Петро вказує рибні місця. Варто зазначити, що навіть в СРСР відзначали День рибалки у другу неділю липня, і він іноді припадав на 12 число. Цьогоріч День рибалки відзначали вчора, 11 липня.

Народні прикмети

Якщо на Петрів день дощ, сіно буде жорстким, але урожай рясним.
Якщо на Петра і Павла дощ, жито добре вродить.
Казали в народі, що "Петро і Павло жару додали" - починалися найспекотніші літні дні, а ще казали "день убуває, спека прибуває".
Якщо зозуля перестала кувати за тиждень до Петрова дня, то зима буде ранньою, якщо за тиждень після - зима буде пізньою.
Зазвичай цього дня дуже тепло, а то й спекотно, а прохолодну погоду вважали поганим знаком, казали: "Петрівки холодні - рік голодний".
Якщо на Петрів день спека, то на Різдво буде мороз.
Вважалося, що з цього дня рік повертає на осінь, бо на Петра і Павла починали падати листя з дерев. Казали: "Прийде Петрок - зірве листок."

Що не можна робити

Цього дня не можна сваритися та гніватися.
Не бажано нині витрачати гроші на дурниці.
Не гоже сьогодні зловживати алкоголем, а також переїдати.
не слід нині кликати до себе у гості незнайомців.
Не варто у цей день байдикувати та відмовлятися від роботи.

12 липня відзначають іменини Григорія, Петра, Павла та Семена.

Значення імен та підбірку віршованих привітань для іменинників пропонує Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Прикмети 12 липня: чому сьогодні треба кататися на гойдалках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі