Пити каву не лише приємно, а й корисно.
- Вона має м"яку проносну і сечогінну хздатність.
- Підсилює перистальтику кишківника.
- Насичує організм мінеральними солями і вітамінами РР і В2.
- Стимулює діяльність центральної нервової системи і мозку: бадьорить, проганяє сон, покращує настрій.
- Нейтралізує вільні радикали.
- Підвищує витривалість організму.
- Прискорює відтік жовчі і розщеплення жирів.
- Перешкоджає кристалізації холестерину - будівельного матеріалу жовчних каменів.
Не дивлячись на всі позитивні властивості натуральної кави, жоден лікар не назве її корисним напоєм. А все тому, що у великих кількостях кава з ліків перетворюється на отруту. Особливо якщо нею зловживають люди, схильні до головного болю, нервування, безсоння, гіпертонії, захворювань шлунково-кишкового тракту. Адже кофеїн, що входить до складу цього напою, - могутній стимулятор, який сприяє підвищенню артеріального тиску, посиленню кровообігу, збудженню нервової системи, роздратуванню слизової оболонки шлунку. Крім того, кава сприяє виведенню з організму таких мікроелементів, як кальцій, залізо, фосфор, калій і натрій, тому для її вживання є багато протипоказань.
Кому протипоказана кава
- Людям із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, атеросклероз, гіпертонія, тахікардія, аритмія).
- Вагітним жінкам і жінкам, які годують немовля (кофеїн через плаценту або з материнським молоком потрапляє до малюка).
- Людям із захворюваннями печінки і нирок
- Тим, хто страждає на виразкову хворобу і гастрит.
- Хворим на глаукому (кофеїн підвищує тиск в оці).
- Діабетикам і людям з порушеннями в роботі підшлункової залози.
- Хворим на остеопороз.
Правила безпечного вживання кави
1. Щоб кава приносила тільки користь, лікарі рекомендують вживати не більше двох доз кофеїну (по 0,1-0,2 г) в день. Це приблизно три чайні ложки меленої кави або дві чайні ложки розчинної.
2. Кава підсилює виділення шлункового соку і підвищує кислотність, тому пити її слід не до, а після їжі (бажано через 20-30 хвилин).
3. Розчинна кава діє на організм агресивніше, ніж мелена. От чому лікарі рекомендують вживати лише свіжезаварену натуральну каву.
4. Звести до мінімуму виведення з організму кальцію допоможе додавання в каву молока або вершків.
5. Уникайте кави без кофеїну: у цьому очищеному напої виявлені залишки метіленхлориду - канцерогену, який викликає рак шлунку і кишківника.
Прихований кофеїн
Окрім кави, кофеїн можна виявити і в інших продуктах харчування, наприклад в чорному і зеленому чаї. Додають кофеїн і в газовані напої. Так, в 200 мл коли міститься від 30 до 70 мг кофеїну. У стандартній чашці какао (ємкістю 200-250 г) - 2-5 мг. Є кофеїн і в деяких протипростудних, а також протиалергійих препаратах. Шоколад - ще одне джерело кофеїну: у молочних сортах його близько 6 мг в одному шматочку, а в чорному - 20 мг.
За матеріалами happywoman
Коментарі