середа, 16 березня 2011 11:21

Офісне повітря загрожує серцевим нападом

Офісне повітря загрожує серцевим нападом

Американські та британські медики радять не сідати поряд з копіювальним обладнанням, щоб зберегти здоровими серце і легені. Згідно з даними останнього дослідження, опублікованого на сторінках журналу The Lancet, найчастіше серцеві напади трапляються не через надмірні навантаження або тривалий стрес, а з вини повітря, яким ми дихаємо.

Під час досліджень співробітники університету в Бірмінгемі встановили, що "останньою краплею" у розвитку низки багатьох смертельних захворювань стає атмосфера, забруднена частинками пилу і сажі розмірами менше десяти мікрон.

"Ці частинки суттєво підвищують ризик респіраторних захворювань, а також сприяють загусанню крові. А якщо ви страждаєте ішемічною хворобою серця, вони можуть викликати серцевий напад", - підкреслив професор медицини Йон Айрес.

Проникаючи в легені, частки бруду викликають запальні процеси, що істотно підвищують ризик інсультів, інфарктів і навіть виникнення ракових пухлин. Особливо від забрудненого повітря страждають астматики: частота нападів захворювання безпосередньо залежить від рівня концентрації шкідливих речовин в навколишньому середовищі.

Дослідники відзначають, що піша прогулянка по загазованій вулиці завдає легеням такої ж шкоди, як викурена сигарета. Медики рекомендують уникати основних автомагістралей, а при русі по міських вулицях вибирати ті маршрути, де по дорозі зустрічається максимальне число насаджень.

Британським медикам вторять їхні заокеанські колеги. Останні дослідження американських і австралійських фахівців з охорони навколишнього середовища продемонстрували, що рівень забруднення повітря у приміщеннях у два - п'ять разів перевищує аналогічні показники на вулиці. При цьому також підраховано, що 90% часу більшість людей проводять всередині приміщень - вдома і на роботі.

Поза вулицею основними джерелами атмосферних забруднень виявилися миючі засоби, освіжувачі повітря та деякі синтетичні поверхні. Зокрема, екрани телевізорів і моніторів випускають у повітря леткі органічні сполуки, здатні викликати ракові захворювання. Особливу увагу вчені звертають на небезпеку копіювальної техніки, від якої, за їхнім ствердженням, краще відсісти подалі і відгородитися живими рослинами.

Зараз ви читаєте новину «Офісне повітря загрожує серцевим нападом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі