Ексклюзиви
понеділок, 06 грудня 2010 10:40

Забруднене повітря провокує ожиріння

Забруднене повітря провокує ожиріння

Якщо дихати димом (або повітрям, забрудненим іншими твердими мікрочастинками), навіть при дієтичному харчуванні можна розтовстіти. Група учених під керівництвом доктора Сунь Циньхуа (Qinghua Sun) з Університету штату Огайо (США) прийшла до висновку, що забруднення повітря дрібними твердими частинками призводить до накопичення великої кількості жиру в черевній порожнині і підвищення рівня цукру в крові у мишей.

Учені провели експеримент: миші з тритижневого віку десять тижнів по шість годин на день дихали забрудненим повітрям, в якому містилися тверді частинки розміром не більше 2.5 мікрометрів.

"Наше дослідження показує, що забруднення повітря твердими частинками викликає зміну в жирових тканинах, і підвищує ризик розвитку діабету", - повідомив Сунь Циньхуа за наслідками експерименту.

Сунь Циньхуа і його колеги розділили нову партію мишей на чотири групи. Дві групи годували їжею з низькою кількістю жиру, а інші - з великим вмістом жиру. При цьому дві партії мишей (по одній з низько- і з висококалорійною дієтою) дихали чистим профільтрованим повітрям (з кількістю твердих частинок 15.8 мікрограмів на один кубічний метр). Інші дві вдихали повітря із вмістом твердих частинок 111 мікрограмів на метр кубічний.

Як відзначають автори, чистоповітряна і група, що нормально харчується, просто росла. А обидві жирнодієтних групи, звісно, розтовстіли. Проте найцікавіший результат показала група, яка харчувалася нормально, але дихала забрудненим повітрям. Кількість підшкірного і черевного жиру у неї зросла майже в 1,5 рази сильніше, ніж у висококалорійної групи, яка дихала чистим повітрям.

"Наше дослідження показало, що забруднення повітря твердими частинками навіть у поєднанні з нормальною дієтою може призвести до збільшення розмірів і кількості клітин жирової тканини", - говорить доктор Сунь Циньхуа.

Росбалт

Зараз ви читаєте новину «Забруднене повітря провокує ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути