неділя, 05 вересня 2010 11:55

Науковці знайшли спосіб заряджати "мобілку" за секунду

Науковці знайшли спосіб заряджати "мобілку" за секунду

Незабаром батарея мобільного телефону триматиметься тижнями, а ноутбуку вистачатиме енергії на кілька днів.

Така революція стане можливою завдяки новому конденсатору, на створення якого американських науковців з університету Дрекселя надихнула звичайна цибулина.

Очікується, що він буде достатньо потужним й досить дешевим, аби замінити більші, важчі конденсатори, що нині використовуються у приладах на кшталт комп"ютерів або мобільних телефонів.

Новий конденсатор заряджатиметься за секунду, та, під"єднаний до звичайної батареї, живитиме мобільний телефон протягом тижнів, а батарею ноутбуку - кілька днів, повідомляє Discovery News із посиланням на Nature Nanotechnology.

Як і батарейки, конденсатори зберігають енергію, але на цьому більшість схожостей між ними завершується. Батарея зберігає енергію хімічним шляхом, а тоді хімічна енергія перетворюється на енергію електричну.

Ці перетворення є доволі повільним процесом, саме тому літієво-іонних батарей у ноутбуках та телефонах вистачає лише на кілька годин чи днів, й для того, аби зарядитися знов, вони потребують чимало часу.

Натомість конденсатор діє по-іншому. Електрична енергія зберігається між двома пластинками-провідниками, які відділяються електроізолятором.

Без хіміко-електричного перетворення, конденсатор може заряджається набагато швидше, тримається довше, а важить менше. Конденсатори є ідеальним рішенням для спалахів камер й інших девайсів з інтенсивним споживанням електрики.

Втім, на відміну від батарей, конденсатор не здатен зберігати достатньо енергії, аби живити якийсь прилад тривалий час.

Натомість, суперконденсатори зберігають більше енергії, аніж їхні попередники й використовуються у невеликих девайсах, наприклад, іграшках.

У подальшому ж суперконденсатори ставатимуть дедалі потужнішими й витіснятимуть батареї у дедалі більшій кількості приладів.

Заряд у них зберігається завдяки шарам іонів, адсорбованих вуглеводною поверхнею. Ці шари розташовуються один всередині іншого, "наче російські матрьошки", що й робить диво-конденсатор схожим на цибулину. За електроізолятори ж у них слугуватимуть наноалмази.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли спосіб заряджати "мобілку" за секунду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі