субота, 25 травня 2024 05:50

Кому сьогодні варто одягнути білий одяг: заборони та прикмети на Іоана Предтечі

Кому сьогодні варто одягнути білий одяг: заборони та прикмети на Іоана Предтечі
Якщо 25 травня світанок червоний - літо буде без дощів Фото: pinterest

25 травня згадують третє знайдення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

Іоан Предтеча, або Іоан Хреститель народився в літньої пари, на півроку раніше за Ісуса. Під час побиття немовлят мати Іоана сховалася з сином у пустелі. Так вони вижили, і свої перші 30 років Іоан теж провів у пустелі. У віці 28-30 років він почав проповідувати і розповів про швидке пришестя Христа. Пізніше Іоан хрестив у річці Йордан багатьох іудеїв, а також і самого Ісуса.

Коли Іоан викрив царя Ірода Антипа в одруженні з дружиною брата, то святого схопили й заточили до в'язниці, а пізніше стратили - на прохання падчерки царя Саломеї, яку напоумила мати. Тіло Іоана віддали його учням, і вони поховали його в місті Севастії, а голову поховати не дозволили.

У IV столітті главу святого виявили на Оливній горі в Єрусалимі - там її таємно поховала служниця дружини царя Ірода. Мощі тоді залишили в збудованому храмі, а коли він зруйнувався, то главу знову загубили. У V столітті її знайшли двоє ченців-паломників, яким явився Хреститель і вказав місце. Главу Іоана сховали в печері біля міста Емесси, а потім у Команах - від іконоборців. Втретє святиню знайшли 850 року і перенесли її до Константинополя. Зараз частина святої глави зберігається на Афоні.

Прикмети

світанок червоний - літо буде без дощів;

похмуро зранку - чекай на дощове літо;

рясно зацвіла горобина - буде багатий урожай вівса;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вознесіння Господнє: нова дата, історія свята і що заборонено в цей день

грім цього дня - до затяжної зливи.

Якщо біля будинку росте горобина - вважається, що вона захищає від нещастя.

Що не можна робити

Як і в будь-який інший день, церква сьогодні виступає проти лихослів'я, лайки, образ, жадібності та пліток, не можна відмовляти в допомозі.

Не радять цього дня брати до рук гострі предмети, робити генеральне прибирання і вимітати сміття - можна вимести все хороше, відвідувати могили близьких, веселитися і влаштовувати галасливі свята.

Що можна робити

Цього дня в молитвах Іоану Предтечі просять святого позбавити від головного болю та інших захворювань, пов'язаних із головою, а також допомоги в будь-якій важливій справі.

День радять провести в молитві та благодійних справах.

У народі вважають, що сьогодні потрібно носити одяг світлих кольорів - він приверне удачу і сімейне щастя, а якщо вдягнути білу сорочку хворій людині, то вона швидше одужає.

У перший місяць літа на українців чекає багато державних та професійних та міжнародних свят. 1 червня - День захисту дітей. В цей день також святкують Всесвітній день батьків, а 16 червня - День батька в Україні. 4 червня - День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.

Наприкінці місяця настане одна з найголовніших подій у країні - День Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Кому сьогодні варто одягнути білий одяг: заборони та прикмети на Іоана Предтечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі