пʼятниця, 31 липня 2009 13:32

Позбутися целюліту нереально, але скорегувати можна

Позбутися целюліту нереально, але скорегувати можна

Ведучи мову про целюліт, слід розділяти два абсолютно різних поняття. В окремих випадках перераховані симптоми можуть бути пов"язані з дуже екзотичним захворюванням - запаленням підшкірно-жирової клітковини (cellulites). В інших випадах те, що називають целюлітом, - усього лише особливість будови жіночої жирової тканини.


Це є нормою, а не хворобою. До речі, як не образливо, але целюліт - виключно жіночий "привілей". У чоловіків його немає, не було і бути не може.

ЦЕЛЮЛІТ ЯК НОРМА ЖИТТЯ

Усім, хто впадає в істерику, виявивши у себе навіть легкий натяк на целюліт, варто запам"ятати дві прості істини:

• целюліт - це вторинна жіноча статева ознака, яка (звичайно, в розумних межах) є гарантією жіночої привабливості і здоров"я;

• целюліту не можна позбутися: він є у 98% жінок. Жінки, у яких целюліт відсутній, страждають або порушенням дітородної функції, або гормональними збоями.

ЯК З"ЯВИВСЯ ТЕРМІН "ЦЕЛЮЛІТ"?

Поняття cellulite вперше з"явилося в США в 1973 році після того, як власниця великого нью-йоркського салону краси Ніколь Ронсар опублікувала в журналі Vogue статтю під назвою "Целюліт: це грудочки, гульки і горбки, яких ви не могли позбуитися раніше". Нова "хвороба", відкрита пані Ронсар, принесла її винахідниці мільйони і поклала початок новій і надзвичайно прибутковій області косметології, що швидко завоювала ринок Америки і Європи.

ЦЕЛЮЛІТ: ПОГЛЯД ЗСЕРЕДИНИ

Як виникає целюліт? Жирові клітини в жіночих проблемних зонах (на стегнах, сідницях), об"єднуються в групи, навколо яких розташовуються кровоносні судини і волокна колагену. За процес утворення і розщеплювання жиру в цих клітинах відповідають чутливі до адреналіну рецептори, у тому числі і естрагенові, що реагують на гормональні зміни. Саме тому при стресах і гормональних збоях ми часто набираємо вагу.

Перша стадія целюліту - нормальний стан жінки. З віком, під дією багатьох чинників баланс утворення і розщеплення жиру порушується. Жирові частки розростаються, здавлюють кровоносні судини. На тлі сповільненого капілярного кровообігу в міжклітинному просторі скупчується надмірна кількість глюкози, яка склеює волокна колагену, утворюючи навколо жирової часточки щільний "кокон". Зовні це проявляється як "апельсинова шкірка". Цю стадію називають "запущений целюліт". Хоча з точки зору здоров"я це все поки що не дуже катастрофічно.

Далі - гірше. Оскільки жир і вода продовжують накопичуватися, частки збільшуються в об"ємі, роздуваючи "кокони". При цьому здавлюються судини і практично припиняється відтік рідини з тканин. З"являються хворобливі відчуття при натисканні на шкіру, виникають судинні зірочки. А паралельно через сидячий спосіб життя виникає і варікозне розширення вен. І якщо на попередніх етапах мова йшла лише про косметичний дефект, то на цій стадії целюліт дійсно стає захворюванням, яке вимагає лікування.

КОСМЕТИКА В БОРОТЬБІ ЗА КРАСУ

Позбутися целюліту неможливо, проте при правильному підході можна його скорегувати, привести до першої стадії і потім постійно підтримувати досягнутий результат.

Корекція целюліту на всіх стадіях базується на трьох "китах": правильному харчуванні, фізичних навантаженнях і зовнішньому догляді, важливу роль в якому грають спеціальні косметичні засоби.

Слід зазначити, що засоби для корекції запущеного целюліту не завжди зручні в застосуванні: через окремі компоненти, що входять до їхнього складу, вони мають недовгий термін придатності і в більшості випадків випускаються в скляних ампулах. В той же час профілактичні засоби можуть бути у формі кремів, гелів для душу, пілінгів, використовувати які не лише зручно, але і приємно.

За матеріалами beautyinfo

Зараз ви читаєте новину «Позбутися целюліту нереально, але скорегувати можна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі