субота, 03 серпня 2019 23:28

Древні види тварин, які й досі існують на планеті
8

Різні природні катаклізми й діяльність людини призвели до вимирання багатьох видів тварин. Однак знайшлися ті, які зуміли вижити в скрутних умовах.

Про одних із найстаріших мешканців планети Земля розповів theloop.

1. Ящірка туатара. На Землі цей вид плазунів існує понад 220 мільйонів років. Жодної еволюції в будові тіла його представників за цей час не відбулося — виглядають вони так само, як і мільйони років тому. У природних умовах мешкає туатара на островах Нової Зеландії.

Автор: aaas.org
  Ящірка туатара
Ящірка туатара

2. Мечохвіст. Ще до появи динозаврів ці істоти вже існували: вік ряду мечохвостів становить 540 млн років. На вигляд схожі на краба. Мають 10 очей. Кров мечохвостів люди використовують для перевірки вакцин і внутрішньовенних препаратів на бактеріальне забруднення.

Автор: blog.frontiersin.org
  Мечохвіст
Мечохвіст

3. Наутилус. Це морський молюск. Існує на планеті понад 500 млн років. Історичні записи показують, що за весь час представники цього виду не сильно змінилися. Раніше сімейство Nautilidae нараховувало сотні різних підвидів. Нині їх лишилось усього 6.

Автор: sharkresearch.rsmas.miami.edu
  Наутилус
Наутилус

4. Щитові креветки. Цей вид виник на планеті 250 млн років тому. Істотних змін з тих пір теж не зазнав. Припускають, що посприяла виживанню щитовидних креветок їхня "скоростиглість": із яйця в дорослу особину вони перетворюються всього за 3 тижні.

Автор: daphniaculture.com
  Щитові креветки
Щитові креветки

5. Реброплави. Ці істоти належать до числа примітивних морських тварин. Існують на Землі понад 700 млн років. Особливістю реброплавів є здатність світитися різними кольорами веселки.

Автор: livingoceansfoundation.org
  Реброплави
Реброплави

6. Целаканти. Є одним із найстаріших у світі видів риб: вік його нараховує понад 360 млн років. Протягом тривалого часу вважався вимерлим. Так було до тих пір, доки в 1938 році біля узбережжя Південної Африки не натрапили на живого целаканта.

Автор: brandsouthafrica.com
  Целекант
Целекант

7. Акула-привид. Цей вид з'явився на Землі близько 420 млн років тому. З усіх відомих хребетних розвивається найповільніше. Мешкає біля узбережжя Нової Зеландії й Австралії.

Автор: afma.gov.au
  Акула-привид
Акула-привид

8. Черепахи. Існують на Землі понад 250 млн років. За цей час зазнали певних змін, зокрема в габаритах. Раніше деякі з черепах були справжніми гігантами: у довжину тіло їх сягало 3 метрів, а вага перевищувала 2 тони.

Автор: marshall.edu
  Черепаха
Черепаха

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені повідомляють про повне вимирання дельфінів

У тропічних лісах Еквадору знайшли рогатих жабенят, яких вчені готові були записали до повністю зниклого виду. До того в природі цих земноводних не зустрічали понад 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Древні види тварин, які й досі існують на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі