субота, 05 квітня 2008 14:06

Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки

Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки
У ацтеків існувала власна арифметика. Вони використовували символи у вигляді сердечок, рук та інші позначення для написання дробів. Так само як і зараз управляючі часів ацтеків вели відповідні облікові книги.

Проте на відміну від десяткової системи в своїх розрахунках ацтекські бухгалтери використовували двадцятизначну систему.

Хоча іспанці знищили майже всі об"єкти матеріальної культури ацтеків, збереглися два манускрипти, що належать до XVI століття: кодекс Вергара і кодекс Санта Марія Асунсьон. У них міститься інформація про землеволодіння в регіоні Текськоко (недалеко від Мехіко).

У першій частині кожного кодексу містяться відомості про сім"ї, що проживають в місті, в другій - інформація про розміри землеволодінь кожної сім"ї.

Для позначення відстані ацтеки використовували лінії (одна одиниця) і крапки (20 одиниць). Також в кодексі були присутні знаки у вигляді рук, стрілок і сердечок, які були частиною одиниці.

Вчені з"ясували, що дві стрілки відповідають одиниці довжини ацтеків (2,5 м), п"ять сердечок - 2 одиницям, 5 рук - 3 одиницям, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники з"ясували, як рахували ацтеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі