неділя, 14 вересня 2008 17:26

Брак сну призводить до невдоволення роботою

Брак сну призводить до невдоволення роботою

Більшість фахівців згодні, що доросла людина повинна спати від 7 до 9 годин в день. Вдається це, на жаль, далеко не всім і не завжди. Прагнучи жити повним життям і встигнути якомога більше, ми позбавляємо свій організм необхідного йому нічного відпочинку.

Проблеми тривалості і якості сну вивчають численні інститути сну і спеціальні кафедри провідних університетів. Головною винуватицею зменшення часу на сон, на думку учених, є робота. При цьому дослідження показали, що ті, хто сплять менше 4,5 годин в день, в середньому працюють всього на 93 хвилини більше в буденний день і на 118 хвилин - у вихідні. Далі серед чинників, що відбирають час у сну, на думку експертів,йдуть дорога на роботу, спілкування, навчання і хатня робота.

Намагаючись перехитрити свій організм, люди навчилися обгрунтовувати брак сну. Є декілька типових пояснень. Наприклад, батьки маленьких дітей, яким вдається спати від 3 до 6 годин на добу, говорять, що відпочинуть, коли виростуть діти. Люди ж після 40 років, усвідомивши, що половина життя прожита, а зроблено не так вже багато, борючись з втомою, прагнуть встигнути якомога більше. Їх девіз: "Відпочину після смерті". Найактивніші вважають, що їм взагалі не потрібно багато спати, і постійно підбадьорюють себе роботою, кавою або вправами. І час від часу обіцяють собі: "Відісплюся у вихідні".

Проте втома накопичується, а "доотримати" повноцінний сон у вихідні не вийде з двох причин. По-перше, зазвичай борг дуже великий, а вихідні короткі, а по-друге, витрачати велику частину часу на сон просто шкода.

Висновок простий: не варто нехтувати власним здоров"ям. Потрібно припинити дурити себе і організувати свій день так, щоб мати можливість викроїти для сну ті дві години, яких як правило не вистачає.

Про важливість повноцінного відпочинку повинні пам"ятати і керівники. Дослідники радять їм двічі подумати, перш ніж дозволити своїм співробітникам працювати наднормово. Працівники,які часто не висипаються, загрожують робочому процесу. Вони дратівливі, агресивні і неуважні і, як наслідок, не задоволені роботою і схильні до зміни компанії.

newsland.ru

Зараз ви читаєте новину «Брак сну призводить до невдоволення роботою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі