середа, 21 грудня 2011 11:47

Астрономи знайшли планети розміром із Землю

Американський космічний телескоп "Кеплер" виявив найменші на цей момент екзопланети, що обертаються навколо зірки, яка нагадує Сонце.

Обидві планети, судячи з усього, мають кам'янисту поверхню. Kepler 20e трохи менший за Венеру (0,87 радіуса Землі), а Kepler 20f - трохи більший від Землі (1,03). Обидва об'єкти проживають в пятипланетній системі зірки Kepler 20, що розташована приблизно в тисячі світлових років від Землі в сузір'ї Ліри.

Kepler 20e обертається навколо світила за 6,1 земних діб, Kepler 20f - за 19,6. На обох світах дуже жарко: 1040 До і 705 К відповідно. У першому випадку будь-яка атмосфера повинна була випаруватися, залишивши тільки багаті на кварц і залізо породи, що спеклися. На f-планеті водень і гелій повинні були покинути атмосферу, але деяка кількість водяної пари могла вижити.

Автор: Фото: Reuters
  Kepler 20e
Kepler 20e

"Це відкриття вперше показало, що екзопланети розміром із Землю існують і що ми в змозі їх виявити", - сказав Франсуа Фрессін з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики.

Система Kepler 20 включає також три планети, які більше за Землю, але менше Нептуна. Kepler 20b (найближча до зірки), Kepler 20c (третя по рахунку) і Kepler 20d (п'ята) обертаються навколо світила за 3,7, 10,9 і 77,6 земних діб відповідно. Всі п'ять планет мають орбіти, що лежать приблизно в межах орбіти нашого Меркурія. Зірка належить до того ж G-класу, що і Сонце, але трохи менша і прохолодніша.

Маса і густина планет залишаються загадкою. Вирішити її допоможе "Північний спектрометр променевих швидкостей" (North radial-velocity spectrometer), який почне роботу в квітні 2012 року на 3,6-метровому Національному телескопі ім. Галілея на Канарських островах.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли планети розміром із Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі