понеділок, 09 листопада 2009 15:49

Японці побудують в космосі сонячну електростанцію

Японці побудують в космосі сонячну електростанцію

Японія планує побудувати до 2030 року сонячну електростанцію в космосі. Орієнтовна потужність комплексу складе близько 1 гігавата, що відповідає ядерній електростанції середніх розмірів. Передавати енергію на Землю планується за допомогою мікрохвиль або лазерів.

Японське космічне агентство JAXA займається розробкою проекту з 1998 року, проте тепер до створення сонячних панелей в космосі приєдналися відібрані урядом великі компанії: NEC, Sharp, Mitsubishi Electric і Fujitsu.

У найближчі кілька років JAXA планує провести випробування системи передачі електроенергії з орбіти. Для цього в космос будуть запущені спеціальні супутники, які будуть передавати енергію за допомогою лазерного променя або вузьконаправленого пучка мікрохвиль. До 2020 року дослідники планують створити прототип гнучких батарей, які будуть запущені в космос.

Незважаючи на колосальні витрати, які обіцяє майбутній проект, вчені з JAXA мають намір довести його до реалізації. Основною метою є створення дешевого джерела енергії (передбачається, що мегават отриманої з космосу електрики буде коштувати в шість разів дешевше поточної середньої ціни). Для Японії, яка істотною мірою залежить від експорту вуглеводнів, створення подібних джерел є першочерговим завданням.

Крім фінансових труднощів JAXA належить ще переконати в безпеці нової технології суспільство. Мікрохвилі або лазерний промінь із супутників планується отримувати на спеціальну параболічну приймальну антену, розташовану в якомусь віддаленому регіоні океану. Відповідно до проведеного в 2004 році до опитування, найбільші побоювання в новому проекті в людей викликають саме слова "лазер" і "мікрохвилі".

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Японці побудують в космосі сонячну електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі