пʼятниця, 01 грудня 2017 00:25

Телефон не можна заряджати по 20 хвилин

Акумулятори служать два роки

— Тільки рік користуюся телефоном "Леново", а в нього заряду акумулятора на день не вистачає, — говорить киянин Олексій Головатенко, 29 років. Його телефон щодня під'єднаний до бездротового інтернету. Проте чоловік рідко дивиться на ньому фільми чи фотографує. Здебільшого використовує для дзвінків і спілкування в соц­мережах.

— Після того купив новий акумулятор. Вистачило на два місяці. Почав швидко розряджатися. Найгірше — телефон перестав попереджати про критичний рівень заряду, — говорить чоловік.

Більшість акумуляторів швидко втрачають ємність через неправильне використання, вважає майстер із ремонту телефонів 38-річний Олег Чайка. Лагодить техніку в магазині неподалік столичного радіоринку.

— Літій-іонні акумулятори можуть тримати нормально заряд протягом двох років, — каже він. — Після покупки його бажано розрядити й поставити на зарядку до 100 відсотків або до всіх поділок. Телефон не любить підзарядки по 20 хвилин. Також акумулятор швидше зношується, коли його заряд падає до 1–5 відсотків. Найкраще — до 20 відсотків і повністю зарядити за один раз. При цьому бажано під час підключення телефону до електромережі не користуватися ним — не телефонувати, не грати в ігри й не дивитися відео. Процесор пристрою одночасно контролює заряд й інші функції, від цього перегрівається. Також акумулятори виходять із ладу після сильних перепадів температури. Один мій клієнт — водій маршрутки. У нього смартфон пропрацював всього два місяці. Липень і серпень проїздив із ним під сонцем на панелі приладів автобуса. Довелося міняти акумулятор. Став розряджатися за 4 години.

Акумулятори сучасних телефонів і смартфонів розраховані на 8–10 тис. циклів заряду. У них вмонтовані контролери. Ці мікросхеми відсікають зайвий струм, що йде із зарядного пристрою, відстежують температуру батареї і припиняють процес зарядження.

— У найдешевших неоригінальних акумуляторах цих мікросхем немає. Або вони неякісні. Тому рівень критичного розряджання телефон може не відображати. Таку батарею просто зіпсувати, якщо тримати її на зарядці протягом 8–10 годин. Перегрівається і починає тримати заряд у половину менше, — каже фахівець. — Власникам смартфонів бажано вимикати на ніч бездротовий інтернет, вай-фай і додатки. Вони до ранку зменшують заряд на 10–18 від­сот­ків.

Зараз ви читаєте новину «Телефон не можна заряджати по 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі