пʼятниця, 11 квітня 2008 07:05

Жителі п"ятьох сіл не мають води

У селах Миколаївка, Калинівка, Житне, Горове та Погреби Миколаївської сільради Роменського району Сумщини живе 1981 людина. Їм не вистачає питної води.

— Вода в колодязях почала зникати десь два роки тому, — каже 70-річний Петро Дяченко з села Житне. — Впала на добрий десяток метрів. Зараз ледь дістаю відро з 18-метрової глибини.

— Щоб готувати школярам обід, воду качають із 65-метрової глибини. Але вона все одно мутна й з якоюсь плівкою, — розповідає 45-річна Наталія Іванченко з Миколаївки.

Жінка працює кухарем у шкільній їдальні. Для власної родини купує воду в магазині.

— Навіть болото, яке колись було в Калинівці, висохло, — обурюється Катерина Малащенко, 58 років. — І це весною!

У відсутності води селяни звинувачують нафто- та газовидобувників. На території району працюють підприємства "Охтирканафтогаз", "Полтаванафтогаз" і "Чернігівнафтогаз". У їхньому постійному користуванні 225 га землі. Пробурено 336 свердловин.

— Нафта залягає на глибині півтора-два кілометри, — говорить Михайло Білан, 59 років, з районної ради. — Мені геологи пояснили: коли її викачують, з"являється незаповнений простір. От туди вода й опускається.

Від нестачі води в районі потерпають сім сільрад. Найбільше — Миколаївська та Біловодська. Аби налагодити водопостачання в найбільших селах — Миколаївці та Калинівці — необхідно пробурити дві глибокі свердловини, збудувати дві водонапірні вежі і прокласти 10 км водогону. Для цього потрібно 3,5 млн грн.

Голова облради 43-річний В"ячеслав Шапошнік обіцяв селянам вирішити проблему з водою до середини вересня 2008 року. Торік в області започаткували програму "Питна вода Сумщини". Цього року збираються витратити на неї 5 млн грн.

— Лише самої рентної плати за використання надр підприємство "Охтирканафтогаз" торік сплатило понад два мільярди гривень, — каже В"ячеслав Шапошнік. — Ми запропонували Києву 25 відсотків рентної плати залишати в себе. За ці гроші компенсували б заподіяну нафто- й газовидобувниками шкоду, рекультивували землі, полагодили дороги, відновили водопостачання. Однак торік Роменський район отримав лише 1,9 мільйона "нафтових" грошей.

Зараз ви читаєте новину «Жителі п"ятьох сіл не мають води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі