середа, 11 липня 2007 19:45

Жителі Добромиля пересварилися через церкву

Автор: фото: Євген ПОНОМАРЕНКО
  Церква Зіслання Святого Духа стоїть над центральною вулицею у місті Добромилі Львівської області.
Церква Зіслання Святого Духа стоїть над центральною вулицею у місті Добромилі Львівської області.

18 років поспіль греко-католицька та православна громади міста Добромиль Старосамбірського району Львівської області сваряться за церкву Зіслання Святого Духа.

У Добромилі 1200 дворів. Є римо-католицький костел, греко-католицькі церква й монастир, а також церква Зіслання Святого Духа. Остання стоїть над дорогою. У королівських книгах ХVI століття згадується, що її збудували брати Гербурти. 1989-го основна частина мешканців Добромиля розділилися на дві парафії — православну Московського патріархату та греко-католицьку. Православні зайняли приміщення церкви Зіслання Святого Духа.

За два роки до Добромиля із міста Комарна Городоцького району приїхав 53-річний греко-католицький священик Володимир Юрга й почав виганяти православних. Священик Степан Гринів поскаржився до Львівського обласного суду. Однак той постановив передати церкву греко-католикам.

Міліціонери виселяти православних парафіян відмовилися. Тоді виконувати рішення суду взялися працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю.

— Чоловіки в чорних масках почали виганяти нас, — згадує 81-річна Іванна Просіцька.— Ми набрали повні жмені каміння і давай по них. Один четвертокласник так каменюкою завалив убозівцю в голову, що той підняв руки вгору і крикнув "Здаюся!".

Після цього православні продовжили правити, а греко-католики молились у капличці при дорозі. Міська рада порадили священикам правити служби по черзі. Ті відмовилися.

— Це неприпустимо, щоб один правив, а другий чекав під церквою, — обурювався отець Степан.

Відтоді, кажуть добромильці, між ним та отцем Володимиром почалася справжня війна, у якій брали участь набожні добромильці.

Отець Віктор вимагає, щоб православні сплачували оренду

— Отець Володимир на богослужінні обзивав нашого священика чортом, дияволом, комунякою, — махає руками Іванна Просіцька. — Нас називає кривославними. Люди почали між собою сваритися. От зараз виженуть корів на пасовисько, а там говорять між собою дві православні. Підходить греко-католичка, і всі замовкають.

До розмови приєднується 62-річна Марія Пушак.

— У мене з дитинства була подружка Стефа Латицька, — каже вона. — Ми з нею разом до школи ходили, одна в одної вдома їли, спали. Тепер вона стала католичкою, а я ходжу до тої ж церкви, що й мама ходила. Вже ми зі Стефою не маємо одна до одної серця.

Зрештою спонсори виділили гроші на храм для греко-католиків, і його побудували. Однак конфлікт триває. Частина греко-католиків відмовилися од відправ отця Володимира Юрги й запросили до Добромиля отця Віктора Коцеміра. Тепер уже він говорить про право власності греко-католиків на церкву Зіслання Святого Духа. І вимагає, щоб православні сплачували оренду за користування храмом. Ті обурюються.

— Вони не мають за що утримувати свою нову церкву, то й хочуть із нас гроші здирати, — каже Марія Пушак.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Добромиля пересварилися через церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі