пʼятниця, 01 березня 2019 07:55

Зайцевій і Дронову дали по 10 років в'язниці

Автор: WWW.MEDIAPORT.UA
  Геннадій Дронов схилив голову в Київському районному суді Харкова, очікуючи вироку за скоєну 18 жовтня 2017 року автомобільну аварію. Позаду нього стоїть друга винуватиця ДТП Олена Зайцева. Розгляд справи тривав рік і три тижні. Відбулося понад 60 судових засідань
Геннадій Дронов схилив голову в Київському районному суді Харкова, очікуючи вироку за скоєну 18 жовтня 2017 року автомобільну аварію. Позаду нього стоїть друга винуватиця ДТП Олена Зайцева. Розгляд справи тривав рік і три тижні. Відбулося понад 60 судових засідань

26 лютого Київський районний суд Харкова оголосив вирок винуватцям смертельної аварії 22-річній Олені Зай­цевій і 50-річному Геннадію Дронову. Вони отримали по 10 років в'язниці з тимчасовою забороною керувати транспортними засобами.

ДТП сталася на перехресті вул. Сумської та Мечникова 18 жовтня позаторік. "Лексус" Олени Зайцевої зіткнувся з "Фольксваґеном Туарег" Геннадія Дронова. Від удару її авто відкинуло в натовп. На місці загинули 27-річний Олександр Євтєєв, 28-річна Ніна Кобесова, мати та донька — 46-річна Алла та 19-річна Анастасія Сокол, Наталія Умаєва, 46 років. За тиждень, не приходячи до тями, в лікарні померла 24-річна Діана Берченко. Ще п'ятеро людей скалічилися.

Розгляд справи тривав рік і три тижні. Послухати вирок зібралася повна зала людей — учасники процесу, потерпілі, їхні родичі. Олену Зайцеву та Геннадія Дронова завели о 13:57. За 20 хв. прийшов суддя Віктор Попрас. Вирок зачитував майже 3 год. Провину обох водіїв у аварії визнали рівною. За висновками слідства, Олена Зайцева виїхала на перехрестя на жовтий сигнал світлофора зі швидкістю понад 80 км/год. Дронов також почав рух на жовте світло, її авто не помітив. В обвинувальному акті немає згадок про опіати (наркотичні речовини, що впливають на центральну нервову систему. — ГПУ), які виявили в організмі Олени після аварії. У прокуратурі підтвердили, що наркотичного сп'яніння підозрюваної вони довести не змогли.

Суд також задовольнив низку позовів на відшкодування моральної та майнової шкоди з обох обвинувачених. Загалом — майже 8 млн грн. Таких грошей жоден із них не має, ­кажуть.

Постраждалих і родичів загиблих вирок влаштовує. Але в каяття Олени Зайцевої не вірять.

— Мы согласны с таким решением суда. Но нашей Дианочки больше нет, зятя — нет, жизнь старшей дочки разрушена, — говорить після вироку Ігор Берченко. В аварії втратив доньку та зятя.

Захист Геннадія Дронова готує апеляцію.

— Вина Дронова не доведена в низці пунктів, — каже його адвокат Сергій Перепелиця, 33 роки. — У вироку не було враховано швидкості обох автомобілів. Вказують, що "Лексус" рухався не менш як 80 кілометрів на годину. А скільки саме — не уточнено. Це суттєва складова. При тому, що експерти з Дніпра встановили: Зайцева їхала 106 кілометрів на годину.

Адвокати Олени Зайцевої з оскарженням вироку поки що не визначилися.

— Через великий резонанс і кількість жертв, суд не врахував пом'якшувальні обставини — каяття моєї підзахисної, готовність відшкодувати збитки, — каже адвокат Юлія Козир. — Вирок для нас очікуваний. Щодо апеляції рішення поки що не прийняли, потрібен час.

Сторона потерпілих має намір притягти до відповідальності експертів і слідчих, через яких були втрачені важливі докази.

— Вироком задоволені, оскільки це максимальне покарання, передбачене санкцією статті, — каже адвокат потерпілих 40-річна Лариса Матвеєва. — У потерпілих немає ні радості, ні зловтіхи. Лише відчуття спустошеності. Хочемо притягнути до відповідальності експертів, які проводили аналізи на опіати. Також не оминемо увагою слідчих, які втручалися в роботу наркологів, "забували" передати потрібні документи на експертизу. Цьому повинна бути надана правова оцінка.

Олена Зайцева — названа дочка харківського бізнесмена Василя Зайцева. Він президент ТОВ "Група — Тайфун", а також голова правління і генеральний директор ПРАТ "ВТП "Укренергочормет". Її зведений брат — екс-заступник прокурора Черкаської області Дмитро Зайцев. Після люстрації втік до Москви, перебуває в розшуку. На момент аварії Олена навчалася на третьому курсі факультету соціології в Харківському національному університеті ім. Василя Каразіна.

Про Геннадія Дронова відомо, що він бізнесмен. Продавав машини. Неодружений, дітей не має. Мешкав удвох із 83-річною матір'ю. Спочатку проходив у справі як свідок, за три тижні його теж звинуватили у причетності до ДТП.

Олена Зайцева свою провину визнала повністю. Геннадій Дронов — ні. Доки рішення суду не набуло чинності, обоє залишатимуться під вартою.

— Провина обох водіїв була доведена в суді. Покарання — об'єктивне, — каже адвокат 43-річний Антон Зубков.

— Але в обвинувальному акті зачепило, що вони обоє стартували на червоно-жовтий колір світлофора. Це технічно неможливо, але дана деталь залишилася нез'ясованою. Там небезпечне перехрестя. Часто стаються аварії. Треба піднімати питання про правильне регулювання руху. Під час апеляції обидва водії мають шанс пом'якшити вироки.

6 місяців поліція шукала нарколога Олену Федірко. Вона першою після смертельної ДТП у Харкові оглядала Олену Зайцеву. В сечі водійки експерти виявили опіати. Суд призначив повторні аналізи, але відібраних зразків — крові та сечі — виявилося замало. Тому свідчення нарколога називали ключовими у справі. Невдовзі після аварії Олена Федірко звільнилася з роботи. Поїхала на непідконтрольну Україні територію на Донбасі доглядати матір. Телебачення і телефонного зв'язку там не було, з її слів. Покази в суді дала в січні цього року. Підтвердила, після аварії у водійки "Лексуса" були звужені зіниці, нестійка хода. Це наслідок перенесеної травми чи стресу, припустила.

— Опіати могли з'явитися від ліків. Це не обов'язково мали бути наркотики, — сказала Олена Федірко.

Зараз ви читаєте новину «Зайцевій і Дронову дали по 10 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі