четвер, 04 березня 2021 06:45

"Забирає пенсію, віддає тільки тисячу"

Колишню голову села Печини Тростянецького району Сумської області 47-річну Любов Зоріну підозрюють в підробці документів, привласненні чужих грошей і махінаціях із землею. На посаді була 15 років. Звільнилася в листопаді торік.

— Постраждали 11 місцевих. Переважно — люди з психічними розладами чи алкогольною залежністю, — каже заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ­Світлана Міняйло, 38 років.

Про те, що в людей немає паспортів, новий староста села Печини 57-річний Микола Мар'єнков дізнався у січні цьогоріч.

— Ко мне пришла женщина, чтобы я выписал справку о составе семьи. Попросил ее принести паспорт, код, документы на землю и домовую книгу. Сказала, что документы в моем сейфе. Открыл — пусто. "Значит, их забрала Зорина". Меня это насторожило, — розповідає Микола Мар'єнков. — Любов Миколаївна якраз була на курорті. Коли повернулася, з'явилися й документи.

Родина Конєвих — 56-річна жінка та двоє її братів, 61 та 62 роки — потрапили під опіку Любові Зоріної, коли померла їхня мати. Всі троє — інваліди з дитинства, мають психічні розлади.

— Здивувало, що одним із попередніх рішень сесії їм видали 2 гектари землі, — говорить Микола Мар'єнков. — Поїхали до Конєвих усе прояснити. Жінка розплакалася. Сказала, Зоріна забирає в неї пенсію. Віддає тільки тисячу.

Законною опікункою колишня голова села не була.

— Брати опіку над дорослими людьми можна тільки за рішенням суду. Туди із цим питанням Зоріна не зверталася, — каже Світлана Міняйло. — Маючи на руках всі довіреності й документи, вона уклала договір оренди земельних ділянок. Підписала його від імені підопічних із фермерським господарством свого чоловіка. Далі, з їхніми ж паспортами, склала заповіти на своє ім'я. Отримувала чужі пенсії. В магазині брала продукти, нібито для підопічних. Коли я побачила умови, в яких живуть ті люди, — жахнулася. Крім хліба і круп, не було нічого.

У Сумській обласній прокуратурі кажуть, що кримінальне провадження відкрили. Перевіряють, чи причетна Зоріна до шахрайських схем, які їй закидають.

— Картки людям повернули, гроші отримуватимуть у повному обсязі. Шукаємо для них опікунів, — говорить Світлана Міняйло.

Заповіти на землю, які склала на своє ім'я Любов Зоріна, потрібно скасовувати через суд.

— Ми збираємо докази того, що люди не розуміли своїх дій, — додає Світлана Миколаївна.

Зоріна свою вину заперечує.

— Усі гроші витрачала на підопічних. Паспортів їхніх не брала. З цього питання звертатимуся в суд, — сказала в коментарі виданню "Сегодня". Більше журналістам не вдається поговорити з нею.

Зараз ви читаєте новину «"Забирає пенсію, віддає тільки тисячу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua