середа, 05 травня 2010 00:45

Віктор Мошак видурив майже чотири тисячі гривень

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Анатолій Король перерахував шахраєві 800 гривень. Той обіцяв повернути втрачений техпаспорт на ”москвича” і водійські права
Анатолій Король перерахував шахраєві 800 гривень. Той обіцяв повернути втрачений техпаспорт на ”москвича” і водійські права

Майже 4 тис. грн видурив за допомогою мобільного телефону 32-річний Віктор Мошак із села Старий Нижбірок Гусятинського району Тернопільщини. 6 квітня його затримали міліціонери.

Віктор жив із дружиною й донькою. Шукав компаньйонів у інших містах. Просив зачитати з місцевих газет оголошення про втрату документів. Записував контакти авторів об"яв, компаньйонам перераховував по 10 грн за інформацію. Після чого телефонував і пропонував повернути документи за винагороду. Люди відправляли гроші на рахунок мобільного. Мошак переводив їх у готівку в точках поповнення мобільного рахунку.

— Ми ганялися за ним іще з вересня 2009 року, коли поступили перші заяви, — каже 34-річний Богдан Байталюк із Кам"янець-Подільского міського відділу міліції Хмельницької області. — Справа була непроста. Він постійно міняв сім-карти, їздив усією країною.

21-річний кам"янчанин Володимир Москаленко загубив техпаспорт на свою "ладу"-"дев"ятку". Дав оголошення в газети, написав заяву до міліції. За чотири дні йому зателефонував Віктор.

— Представився посередником, — розповідає Володимир. — Сказав забрати заяву з міліції, дати йому 100 доларів, і я получу техпаспорт. Я призначив зустріч біля магазину "Юність". Прочекав півгодини. Тут він дзвонить, просить перевести гроші на мобільний рахунок. Мовляв, людина, яка принесе документ, боїться, що її надурять. Я взяв у мами гроші та купив сім карточок по 100 гривень. Тільки перекинув, як він зник. Наступного дня сказав перекинути ще три картки по 60 гривень. Я перекинув, і він знову зник.

За два дні Москаленко поскаржився правоохоронцям.

Він каже: скинь мені 400 гривень, потім договоримося

— Перераховував гроші, бо щоб відновити паспорт, мені треба було віддати 1600 гривень і ходить по кабінетах, — пояснює.

У 56-річного кам"янчанина Анатолія Короля теж видурили 800 грн. Він згубив техпаспорт на "Москвич-412" і водійське посвідчення.

— На старості років попався, як пацан, — розказує Анатолій Олексійович. — Він каже: скинь мені 400 гривень, потім договоримося. Канєшно, я відказався. А він мені: "Нащо мені тебе "наколювати", в мене мала дитина. Та й будеш ходити по ГАІ, воно тобі треба". Я думаю, правда, і ще ж дитиною поклявся. Перечислив. Потім іще 400 гривень. Тоді він каже: зараз дружина принесе права. Дзвоню, а бере якась жінка. Каже, що не туди попав.


У цей час міліціонери ловили Віктора "на живця". Дали оголошення про втрату документів, обіцяли винагороду за повернення. Мошак зателефонував.

— Ми тут у кабінеті зі сміху лопали, коли він водив містом, — каже Богдан Байталюк. — Піди туди, піди сюди. А потім узяли використані картки та продиктували. Він передзвонює, возмущається. Каже, прав не бачити. Дуже здивувався, коли ми до нього прийшли. Ніяк не міг повірити.

У будинку Мошака знайшли шість мобільних телефонів і 20 сім-карт. Він зізнався у шахрайстві. Пояснив, ще не було грошей прогодувати доньку.

Віктор розповів, що дурив людей у Хмельницькій, Чернівецькій, Тернопільській та Донецькій областях. До міліції звернулися п"ятеро хмельничан. Правоохоронці кажуть, що потерпілих значно більше.

Документи Анатолія Короля знайшлися.

— Перед Паскою дзвінок, — говорить. — Голос каже: це ви загубили права? Вам віддати? А я відповідаю: мені вже раз віддали. Але нє, якась жінка принесла. За те купив її малому шоколадку.

Віктора затримали. Він повернув гроші п"ятьом ошуканим.

— Його згубила жадність, — кажуть міліціонери. — Бо користувався старою сім-картою.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Мошак видурив майже чотири тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі