неділя, 13 серпня 2006 18:20

Украдені картини Примаченко повернуть її родині

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  Експерти підтвердили, що 77 знайдених робіт — оригінали
Експерти підтвердили, що 77 знайдених робіт — оригінали

Картини знаної на весь світ української художниці Марії Примаченко вкрали з приватної колекції її родичів, що живуть у селі Болотня Іванківського району на Київщині. Грабіжників було п"ятеро. На світанку 22 червня вони ввірвалися до будинку, побили невістку художниці й заштовхали в комірчину. Онукові Марії Примаченко Іванові приставили до горла ніж і почали вимагати, щоб показав, де лежать картини. Не отримавши відповіді, злочинці били його, доки знепритомнів.

Роботи були сховані під ліжком. Грабіжники забрали понад сотню загорнутих у газети, без рам, малюнків Марії Примаченко, які вона виконала на аркушах ватману в 1960-х роках.

До пограбування злочинці готувалися. За кілька днів до злочину вони під виглядом електромонтерів неодноразово навідувалися до Примаченків. Грабіжники тоді детально вивчили розташування кімнат, а господарі самі водили їх будинком, показуючи електропроводку.

9 серпня міліція знайшла картини в одному з районів Київської області. Вони були так само перекладені газетами.

— Це справді картини, вкрадені у нас, — сказав на прес-конференції у клубі МВС онук художниці, Іван Примаченко.

В ідентифікації брала участь й Ольга Левченко, віце-президент Фонду Марії Примаченко. Вона показала орфографічні помилки у підписах художниці на зворотному боці її робіт.

Малюнки були сховані під ліжком

За словами начальника головного управління МВС України у Київській області генерал-майора міліції Віталія Яловенка, експерти дійшли висновку, що всі знайдені роботи — оригінали. Усього міліція знайшла їх 77.

— Важко сказати, скільки саме картин зникло насправді, — сказав на прес-конференції генерал Яловенко. — Ніхто з родичів Примаченко до викрадення їх не рахував.

Чотири роки тому з Іванківського будинку культури було вкрадено дві її картини. Позаторік злочинці поцупили з місцевої школи роботу художниці, яку вона подарувала школярам. Тоді міліції не вдалося знайти грабіжників і повернути малюнки. Найімовірніше, вони вже за кордоном.

— Під час розслідування крадіжки, — продовжує Віталій Яловенко, — слідчі повернулися до матеріалів справ 2002–2004 років. Як виявилося, організатором усіх цих злочинів була одна й та ж людина — експерт мистецтвознавства, знавець творчості Примаченко.

— Сьогодні міліція затримала трьох грабіжників. Ще двох співучасників злочину розшукують, — каже генерал-майор.

Знайдені картини повернуть родині художниці. Міліція радить родичам зберігати митецькі твори все ж таки в сейфі — не під ліжком.

Вартість картин, повернутих сім"ї художниці, — майже $1 млн. Ті ж малюнки, які вкрали раніше і яких не вдалося знайти, за інформацією джерела в МВС, продали всього по $100 за кожний.

Малювала на простому ватмані

Українська художниця Марія Примаченко народилася 1908 року в селі Болотня на Київщині. З дитинства страждала на поліомієліт і все життя провела у своєму рідному селі. Там і померла 1997 року, коли їй було вже 89. Разом із французом Анрі Руссо та грузином Ніко Піросмані, Примаченко належить до корифеїв  так званого наївного мистецтва.
Її талант відкрила киянка Тетяна Флору. 1936 року Приймаченко запросили до експериментальної майстерні при Київському музеї українського мистецтва. А 1937-го на всесвітній виставці в Парижі вона отримала золоту медаль.
У 60-х художниця малювала переважно квітково-пташині композиції. Розквіт її творчості припадає на 1970-ті. Вона малює побутові сценки — "Весілля", "Катерина співає пісню", "Роман і Оксана", "Галя на весілля запрошує", "Сватання", "Після весілля хрещеного батька та матір хрещену везуть до магазину". Село художниці всього за 30 км від Чорнобиля, і 1986 року вона створила приголомшливу "чорнобильську" серію.
Марія Примаченко малювала на звичайному ватмані фабричними пензлями. Спочатку недбало "по-дитячому" проводила лінію олівцем, а вже потім упевнено накладала колір. Іноді використовувала акварель, але віддавала перевагу гуаші, бо саме ця фарба дає насичену декоративно виразну пляму з чітким силуетом.

Зараз ви читаєте новину «Украдені картини Примаченко повернуть її родині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі