пʼятниця, 19 квітня 2019 07:30

Убивства українських розвідників організував генерал спецслужб Росії
6

Генерал-лейтенант ФСБ Росії Дмитро Мінаєв — замовник убивств українських розвідників Максима Шаповала й Олександра Хараберюша
Фото: WWW.SSU.GOV.UA
Олег Шутов (на фото) і Олексій Комарічев закладали вибухівку
Олексій Комарічев
Організатори вбивств Башир Куштов (на фото) і Василь Євдокимов, учасник диверсійної групи Тимур Дзортов
Василь Євдокимов

Служба безпеки України затримала ­сімох диверсантів, які підривали машини українських розвідників. Двоє з них — кадрові офіцери російських спецслужб.

Серед загиблих — 38-річний Максим Шаповал, командир підрозділу Головного управління розвідки Міноборони України. Його службовий "Мерседес" підірвали вранці 27 червня 2017-го на перетині вул. Солом'янської та Механізаторів у Києві.

— Вибухівку заклав 53-річний Олег Шутов із Донецька. Орендував квартиру в будинку, де мешкав Шаповал, та місце на паркінгу поряд із його авто. Після виконаного завдання повернувся на Донбас, — розповідає голова СБУ Василь Грицак, 52 роки. — Шутов входить до так званого Центру спецоперацій ДНР, що очолює Василь Євдокимов на прізвисько "Ленін". Саме він 31 березня 2017 року організував у Маріуполі підрив машини полковника СБУ Олександра Хараберюша. Вибух стався, коли контррозвідник їхав на роботу. Йому відірвало ноги, помер від втрати крові.

Машина 33-річного Кирила Буданова з Головного управління розвідки вибухнула на столичній вул. Вільямса 4 квітня.

Скалічився лише підривник. Ним виявився росіянин 41-річний Олексій Комарічев. Належав до тієї ж диверсійної групи, що і Шутов. Раніше служив у Федеральній службі Росії. 2016-го його звільнили через "компрометовані обставини". Під тиском ФСБ почав працювати на військову розвідку. Нині під арештом в Україні.

Контролював закладання вибухівки та забезпечував відхід Комарічева житель російської Інгушетії 30-річний Тимур Дзортов. Був членом оперативної бойової групи. Його затримали на конспіративній квартирі.

— Усі згадані теракти сплановані, профінансовані російськими спецслужбами, — додає Грицак. — Організовував операції начальник департаменту ФСБ Росії генерал Дмитро Мінаєв. Особисто приїжджав на окупований Донбас та контролював диверсантів.

Зараз ви читаєте новину «Убивства українських розвідників організував генерал спецслужб Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі