четвер, 09 червня 2011 06:45

У виправній колонії загинули троє в'язнів

Троє ув'язнених загинули в Березанській виправній колонії №95. Вона розташована в Баришівському районі Київської області.

20 в'язнів побилися 26 травня. Одного з них, Віктора, на прізвисько Монтана, вбили того ж дня під час сутички. До спеціалізованої лікарні при колонії госпіталізували чотирьох поранених. Один помер від травм 30 травня, другий — 7 червня. Розповідають, що причиною смерті трьох були тілесні ушкодження, яких завдали важкими й тупими предметами.

— Березанська колонія — це так звана "чорна" зона. У ній керує криміналітет. Туди вільно заходять наркотики. Панує в ній самоврядування ув'язнених, — пояснює 39-річний Дмитро Гройсман, правозахисник із Вінниці. — Як я знаю, конфліктна ситуація виникла між "блатними" й "мужиками". Останніх там більшість. Їх принижували і "блатні", й адміністрація. Тюремні поняття вимагають, аби "мужик" працював і нічого за це не просив. Руками "блатних" "мужиків" змушували більше робити, посилювали режим. Кожен працюючий зек заробляє на місяць тисячу гривень. Але за документами, у Березанській колонії працює лише третина ув'язнених. А до чиєї кишені йде решта грошей? Невраховані кошти — це чистий прибуток керівництва колонії.

Зі слів правозахисника, ув'язнені вважають, що загиблий Віктор був пов'язаний із бізнесменом із міста Суми. Той відбув термін покарання і відкрив у рідному місті ковбасний цех. Розповідають, що мав із керівництвом колонії спільний бізнес і кількох своїх представників на зоні.

— Мені здається, що через бунт "мужики" хочуть повідомити керівництву колонії, аби ті не лише збагачувалися, а й думали про безпеку ув'язнених, — вважає Дмитро Гройсман.

Обласна прокуратура порушила кримінальну справу. Унаслідок конфлікту звільнили першого заступника начальника Березанської колонії Сергія Романенка та керівника обласної Держпенітенціарної служби В'ячеслава Гнатюка.

За законами кримінального світу, "блатні" є вищою кастою, що не виконують вимог адміністрації та правил режиму. "Мужики" — уперше засуджені.

Зараз ви читаєте новину «У виправній колонії загинули троє в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі