четвер, 18 серпня 2011 07:48

У вінничанина за несплату кредиту відбирають квартиру

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Андрій Щербина стоїть на кухні арештованої двокімнатної  квартири на вулиці Фрунзе у Вінниці. Помешкання належить його матері. 2007 року чоловік узяв кредит під заставу цього житла
Андрій Щербина стоїть на кухні арештованої двокімнатної квартири на вулиці Фрунзе у Вінниці. Помешкання належить його матері. 2007 року чоловік узяв кредит під заставу цього житла

Вінничанин 38-річний Андрій Щербина вимагає повторно оцінити двокімнатну квартиру, яку у нього хочуть забрати за несплату кредиту.

Позику у банку взяв чотири роки тому. Заставив двокімнатку матері. Тоді фінустанова її оцінила у $58 тис. 8 червня 2011-го помешкання переоцінили у $27 тис. Андрій Щербина вважає, зараз воно коштує не менш як $46 тис.

— Виходить, квартиру заберуть і я ще їм винен буду, — говорить Андрій Щербина.

Запрошує подивитися житло на вул. Фрунзе площею 41,4 кв. м. Без ремонту, у кімнатах старі меблі. Там мешкають 25-річний брат Дмитро та мати Павліна Миколаївна.

— 2007-го ми з дружиною рішили будуватися. Взяли кредит 40 тисяч доларів. Протягом 10 років щомісяця мали платити 502 долари. Під заставу оформив двохкомнатну квартіру, де живуть мама з братом. Придбали земельну ділянку на 20 соток в Луці-Мелешківській (село за 10 км від Вінниці. — "ГПУ"), привезли будівельні матеріали. За два з половиною роки построїли двоповерхову коробку та кришу. Я маю свою деревообробну фабрику за 40 кілометрів від Вінниці, в Жмеринському районі. Але 2008-го через кризу виробництво стало. Активи є, але потрогати руками гроші не міг. Пішов просити банк, щоб дозволили виплачувати не 502 долари, а хотя би 150. Відмовили. Довелося виставити фабрику та земельну ділянку з будинком на продаж. Дім продаю за 90 тисяч доларів. Було кілька дзвінків, але ніхто не приїхав дивитися. Зараз поновлюю контракти на продаж деревини, але потрібен час. Майже 26 місяців я не погашав кредит.

Помешкання арештували 23 грудня 2010 року.

— Коли брав кредит, оцінили квартиру у 58 тисяч доларів. 8 червня 2011-го банк рішив зробити переоцінку. Але прийшла не оцінщик, а кредитний інспектор фінустанови. Зробила дві фотографії у коридорі та на кухні і пішла. Потім присилають мені повідомлення, що житло оцінили у 27 тисяч доларів. Я не погодився. Бо в моєму будинку продали три аналогічні квартири по 46 тисяч доларів.

Адвокатові Щербини в Замостянському відділі державної виконавчої служби міського управління юстиції лише з другого разу дали можливість ознайомитися з документами справи.

— 28 липня я подав заяву на ознайомлення на ім'я Володимира Ільченка, заступника начальника відділу юстиції міста. Він сказав мені вийти з кабінету. Я написав скаргу прокурору. Тільки тоді показали документи, — говорить 36-річний Олександр Шабатура, адвокат. — Цю квартиру зараз взагалі не можна продавати. Бо відбувається зміна власника фінустанови. Було публічне акціонерне товариство "ОТП банк", а стає товариство з обмеженою відповідальністю "ОТП факторинг". Тому стягнення треба призупинити. Підозрююю, що є стопроцентний клієнт на цю квартиру. Схема така: спочатку житло виставляють на продаж. Його не купують. Потім упродовж 10 днів уцінюють на 30 процентів. Знову виставляють на продаж. Обов'язково повідомляють про це в місцевій газеті. Але Щербина може про це і не знати. За місяць знову здешевлять житло на половину від первісної вартості. Квартиру хотіли продавати 15 серпня. Але я втрутився. Тепер подали позов на виконавчу службу на оскарження оцінки.

Зараз ви читаєте новину «У вінничанина за несплату кредиту відбирають квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі