четвер, 13 січня 2011 01:00

У священика вкрали 9 тисяч євро і 13 тисяч доларів

У "Молочному барі" на вул. Коперника у центрі Львова у греко-католицького священика 41-річного Івана Цихуляка поцупили портфель. Там були документи на церкву, іконки, дерев'яний хрест, 9 тис. 200 євро та $13 тис. 700.

— Отець Іван — мій швагро, більше 10 років живе в Бердичеві на Житомирщині. Має там і на Вінниччині кілька парафій. У нашому селі живуть його батьки, то він із жінкою і двома синами приїхав до них на новорічні свята, — розказує 47-річний Ігор Василик із села Верхня Стинава Стрийського району Львівщини. — Вкрадені гроші були призначені на церкву. Люди давали, хто скільки міг. Отець боявся їх удома тримати. До хати колись невідомі проникли, все перевернули. Думав, візьме з собою і вбереже. А тут от яке страшне трапилося.

29 грудня Іван Цихуляк приїхав із Верхньої Стинави у справах до Львова. У нього зламалася машина, відвіз її на сервіс. Доки лагодили, вирішив зігрітися в кафе.

— У "Молочний бар" зайшов кави попити. Сумку з грошима з собою тримав, — продовжує Василик. — Пішов замовляти напій, портфель лишив на кріслі, шапкою прикрив. Кілька хвилин пройшло, доки йшов до барної стійки і назад. Ніхто не знав про гроші, злодюга забрав їх випадково. Отець дуже засмучений. Побивається, як кошти громаді віддати. Немала сума. Довіку із зарплати не відробить.

Іван Цихуляк написав заяву до міліції. Після Нового року повернувся на Житомирщину. Ситуації не коментує. Не говорять про подію і працівники "Молочного бару".

Отець Іван відкрив понад 10 греко-католицьких парафій при Київській архієпархії. У Бердичеві придбав будинок для доброчинного фонду "Карітас", створив благодійну кухню для дітей-сиріт і безпритульних. У селі Жежелів із 1997 року зводить храм Миколая.

— 2002-го стіни тої церкви вимурували висотою 4 метри. Але будівництво припинили, бо на ділянку почав претендувати Московський патріархат. Відтоді йдуть суди, — розповідає сільський голова Жежелова Козятинського району Вінниччини Євгенія Слюсаренко, 55 років. — Перед Новим роком люди скидалися грошима на добудову. Давали по 5, 10, 20 гривень. Усі ці роки отець відправляє в недіючому дитячому садку. Він дуже порядна і чесна людина, копійки чужої не привласнив би.

— Отець Іван щоразу, коли приходив на нову парафію, згуртовував людей і будував для них церкву. А потім готовий храм передавав іншому пароху, а сам ішов далі. Має зв'язки з діаспорою, з її допомогою і зводить храми. Бо що наші бабці можуть пожертвувати, — каже війт селища Вакуленчук Чуднівського району Житомирщини 45-річний Олександр Люборець. — Не вірю, що хтів нажитися на чужих грошах. Як у нашому селі зводили церкву, він із майстрами розчин місив, цеглу носив.

Зараз ви читаєте новину «У священика вкрали 9 тисяч євро і 13 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі