вівторок, 12 березня 2013 07:00

"У сина зупинилося серце, шість днів був у комі"

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Тетяна Соя з міста Умань на Черкащині тримає сина шестимісячного Романа. Переконана: хлопчик занедужав через недогляд лікарів
Тетяна Соя з міста Умань на Черкащині тримає сина шестимісячного Романа. Переконана: хлопчик занедужав через недогляд лікарів

У 6-місячного Романа Сої з міста Умань Черкаської області відмерла кора головного мозку. Хлопчик не сидить, не тримає голову, не перевертається, не може їсти. Його мати Тетяна звинувачує лікарів.

— Мій Ромчик — як вазон. Лікарі кажуть, що зробили все, що могли, — зітхає 20-річна Тетяна Соя. 27 лютого її виписали з неврологічного відділення Черкаської дитячої обласної лікарні.

Тетяна з чоловіком 22-річним Олександром — уманці. Роман — перша їхня дитина.

— 26 серпня торік мене поклали на збереження, бо вже переношувала. Схватки почались аж за тиждень, увечері. Лікарка подивилася: "Це затягнеться на троє суток".

— За 10 годин схваток матка відкрилася тільки на 2 сантиметри, — згадує 43-річна Ольга Дідура, матір Тетяни. — Ми просили прокесерити, але нам сказали не командувати.

4 вересня близько 1.00 Тетяні зробили розтин. Хлопчик заважив на 3,9 кг. Лікарі запевнили, що він цілком здоровий.

— Але побачили, що Ромчик не може смоктати, — додає Ольга Василівна. — Перший день не смокче, другий. Лікарі прибігли: "У дитини вада серця. Якщо хочете її врятувати — везіть на Черкаси". Машини не було, то ми поїхали своїми старими "жигулями".

В обласній дитячій лікарні діагноз не підтвердили.

— Ми десь місяць лежали, ніби все наладилося, магнітно-резонансна терапія не виявила патологій, — продовжує Тетяна. — Але чого малий не смокче — лікарі зрозуміти не могли. Потім виписали нас, бо в неврологію беруть із двох місяців. Ми поїхали в Охматдит у Київ. Там три тижні пролежали, тільки час згаяли. Лікарка сказала, що такі діти не виживають і Ромчик із дня на день помре. Поїхали назад в Умань. У кінці січня малий почав синіти, задихатися, піднімалася температура. Кололи йому антибіотики. Виявили пневмонію і знов відправили на Черкаси. Дорогою у сина зупинилося серце, шість днів був у комі. Тепер кора головного мозку не функціонує.

Олександр Соя написав на медиків заяву до прокуратури. Міліціонери перевіряють, чи кваліфіковано ті надали допомогу.

— До нас дитинка поступила з апалічним синдромом. Це коли мозок вже відмер, — каже 46-річна Катерина Прокопенко, завідувачка неврологічного відділення Черкаської обласної дитячої лікарні. — Відбувається раннє органічне ураження центральної нервової системи. Як правило, це наслідки перенесеної гіпоксії — кисневого голодування.

Зараз ви читаєте новину «"У сина зупинилося серце, шість днів був у комі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі