четвер, 17 серпня 2006 20:26

"У камері Ігор сидить із такими ж замовними"

Автор: фото з родинного архіву Шумаків
  Ігор Шумак з дружиною Вікторією і донькою Єлизаветою за місяць до арешту
Ігор Шумак з дружиною Вікторією і донькою Єлизаветою за місяць до арешту

39-річний бізнесмен Ігор Шумак майже два місяці сидить у київському ізоляторі тимчасового утримання. Колишній діловий партнер із Японії Акісиге Єсакі звинуватив Шумака, що той підробив його підпис і завдав його фірмі фінансових збитків. Українському підприємцю загрожує 7 років за ґратами.

Ігор Шумак працював із Акісиге Єсакі із 2000 року. На базі українського науково-дослідного інституту "Склопластик", головою правління якого був Шумак, заснували спільне підприємство "НТБ". Виготовляли в Бучі під Києвом базальтове волокно — матеріал, із якого роблять глушники для "Тойот". Японцям українське волокно коштувало $1,3 за метр — майже утричі дешевше за вироблене в себе вдома. Його перепродували втридорога, і добре на цьому заробляли.

Жодних конфліктів між партнерами не виникало, поки Ігор Шумак не відкрив власне виробництво базальтового волокна в Обухові та Славуті. Японці не хотіли, щоб дешевого волокна на ринку ставало більше, і вирішили позбутися партнера.

— В камері Ігор сидить із двома такими самими замовними бізнесменами. Їм є про що поговорити, — сумно жартує 36-річна Вікторія, дружина Ігоря Шумака.

Вона не уточнює, хто замовив її чоловіка, — боїться за дітей.

У квітні 2004 року Акісиге Єсакі звернувся у Службу безпеки України. Звинуватив українського партнера у підробці його підпису на генеральному дорученні, через що той, мовляв, незаконно заволодів 78% акцій НДІ "Склопластик". За попередньою угодою, ці акції належали японському підприємству, де Шумак працював одним із директорів.

У нас люблять іноземців на шкоду своїм людям

Слідчі СБУ розслідували карну справу проти Ігоря Шумака майже рік. Зробили графологічну експертизу і встановили, що підпис на дорученні належить Єсакі. Японський бізнесмен стверджував, що на момент оформлення доручення був у Японії, в Нагої. Але митниця видала довідку, що Єсакі таки був в Україні. Те, що саме Єсакі підписував доручення, підтвердив і київський нотаріус Макаренко. У березні 2005-го справу закрили за відсутністю складу злочину. Юристи всесвітньо відомої фірми "Бейкер і Маккензі", які працювали на японця, поїхали додому ні з чим.

Японці не заспокоїлися. Вони найняли київську адвокатську контору "Лік". Її юристи перевершили "Байкер і Маккензі" і таки посадили Шумака до тюрми. Поскаржилися і на Шумака, і на слідчих СБУ в Генпрокуратуру.

А 20 червня суддя Солом"янського райсуду Христина Тарасюк винесла Ігореві Шумаку вирок — 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Офіс "Ліка" — в однокімнатній квартирі на першому поверсі житлового будинку на вулиці Артема в Києві.

— Японці звикли поважати закони, а українські бізнесмени — ні, — лаконічно відстоює рішення Солом"янського райсуду Олександр Хавін, заступник директора фірми "Лік".

Він запалює цигарку, але рука помітно тремтить.

— Ми прожили з чоловіком у Японії 4 роки, — згадує дружина Шумака. — Ігор дуже захоплювався японцями. А я — ні. Вони мені здавалися брехливими. Розповідаю про це знайомим, а вони не вірять. У нас люблять іноземців на шкоду своїм людям. Хотіла б я подивитися в очі Єсакі...

Із двома доньками опиняться на вулиці

Науково-дослідний інститут "Склопластик" у Бучі колись був однією з кількох в СРСР установ, де розробляли технології виробництва базальтового волокна. Унікальні печі, в яких його виготовляють, є ще у Володимирській області в Росії і в грузинському місті Руставі. За часів Радянського Союзу базальтове волокно використовували для потреб армії, у космічних розробках. Науковців "Склопластику" держава тоді щедро фінансувала. Сьогодні великі інститутські корпуси порожні. Один із цехів використовують японці.

На підприємстві залишилося близько сотні науковців. Ігоря Шумака вони поважають.

— Коли Шумака обрали головою правління "Склопластику", він одразу заплатив борг по зарплаті працівникам інституту, — журиться головна бухгалтерка установи Наталія Стрикіца, 47 років. — Японці не хотіли давати гроші, але Шумак умів настояти на своєму. А тепер у нас знову затримки із платнею (головою правління "Склопластику" нещодавно призначили японця Коіто Уеду. — "ГПУ"). Без Шумака в нас не буде ні угод, ні платні.

— Японці суд купили, а справу проти Шумака сфабрикували, — вважає 56-річний Василь Дігтяренко, який працював заступником директора НДІ "Склопластик" і добре знав японських партнерів.

Квартира Шумаків оформлена на чоловіка. Якщо рішення суду вступить в силу, Вікторія із двома доньками — 14-річною Ганною та 2-річною Лізою — опиняться на вулиці. Втім, адвокати українського бізнесмена готують апеляцію.

Акісиге Єсакі повернувся до Японії. Але на черговий суд над Ігорем Шумаком обіцяє приїхати.

Зараз ви читаєте новину «"У камері Ігор сидить із такими ж замовними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі