вівторок, 27 листопада 2007 07:01

У Йожефа Сабо згоріла дача

"Триповерхова дача з дерева-кругляка згоріла рівно за півгодини. Ми встигли винести лише чотири плазмові телевізори, холодильник, кілька запакованих комплектів постільної білизни і квіти", — пригадує пожежу тижневої давності 32-річний Іван Совбан. Він сусід колишнього головного тренера київського "Динамо" з футболу Йожефа Сабо, 67 років.

Дача Сабо розташована в селі Верхній Студений Міжгірського району Закарпаття. Воно знаходиться біля підніжжя гірськолижного курорту Бескид. До райцентру — 28 км. Роботи в селі майже немає. Єдиний заробіток — на турбазі "Едельвейс", що межує з обійстям Йожефа Йожефовича. Решта селян їздять на заробітки за кордон або живуть за рахунок грибів та ягід.

Йожеф Сабо народився в Ужгороді. У Верхній Студений вперше приїхав 1985 року. Уподобав місце під лісом, де звів дерев"яний двоповерховий будинок. А три роки тому поряд почав зводити нову будівлю. Майстри натерли її сумішшю воску з бензином, щоб хата з роками не міняла кольору.

— Усім керувала Марія Ернестівна — дружина Сабо, — розповідає Совбан. — Хвалилася торік моїй тещі, що вже півмільйона "зелених" у дачу вбухала. Я заходив усередину — там не євроремонт, а суперєвроремонт був. Усе з дерева ручної роботи — майстри аж із Синевіра робили.

На ґанку старої дачі, що вціліла, сидить чорний пес. Будинок зачинений, на даху — дві супутникові антени-"тарілки". На місці згарища уцілів лише почорнілий мурований фундамент. Поруч у болоті лежать два використані вогнегасники. Заходжу до двору Віктора та Оксани Гафинців, сусідів Сабо. Вони рятували будинок, але згадувати про це не хочуть.

— Юра, син Сабо, просив нікому нічого не розказувати, — говорить жінка. — Але Марія Ернестівна казала: "Мені шкода не грошей, а нашої мрії, що тут згоріла".

Після пожежі ні Сабо, ні його дружини в селі не бачили.

Неподалік від згарища видніється клейончаста теплиця.

— У нас ще сніг лежав, мороз, — згадує Іван Совбан, — а в Ернестівни вже клубніка в парнику була. В останні роки вона перебралася з Києва сюди. Сам Йожеф приїздив у Студений рідко. Востаннє бачили його два роки тому: добирався до Воловця поїздом, а звідти в село — на "Ниві".

Іван Совбан працює на турбазі. Із товаришем Василем чергують через три доби на четверту. У день пожежі чоловіки були на роботі.

— О 9.10 ранку побачили дим, — розповідає Совбан. — Зрозуміли, що горить, і побігли наверх. До будинку прибігли ще 5–6 людей. Почали виносити з хати, хто що міг. Усе носили до старої дачі. Підлога в будинку, натерта якоюсь смолою, так світилася, що я шкодував чоботями ходити по ній, хоч знав, що за секунди вона згорить.

У пожежі звинувачують охоронця. Кажуть, Олегові, якого за тиждень до того привезли зі столиці, було під 70

років.

— У неділю Марія Ернестівна поїхала до Києва, — продовжує Совбан. — Дідо лишився сторожити. Він любив випити. У вівторок зранку хильнув і заспав у підвалі. А кришу дачі обігрівали спеціальними електричними тенами, щоб сніг із неї топився. Там щось замкнуло і почало тліти. Пожарна не могла під"їхати до будинку, бо був голольод і дорога розбита. Під миг ока все згоріло. Дідо на другий день, як був у спортивці, так і втік на поїзді у Київ. А що з нього візьмуть? У нього ні кола, ні двора. Але найперша причина пожара — дачу Сабо в неділю божу строїли. У нас не прийнято в неділю робити, а тут лупали, пилили... Не наші — київські майстри. Тому все й згоріло, — припускає Іван.

Юра, син Сабо, просив нікому нічого не говорити

Сабо жили у старому будинку, новий тримали для гостей.

У селі до колишнього головного тренера київського "Динамо" і збірної України з футболу ставляться по-різному.

— Йожеф нікого не рахує за чоловіка, — каже Іван Совбан. — Дуже жадний. Наших, сільських, називає "рогопилами". Платив людям мало, тому в нього ніхто довго не затримувався. Коли ж він дивиться футбол, то закривається від усіх. А Марія Ернестівна тікає, щоби й близько не було, бо Йожеф може й побити її, якщо щось не то зробить. Вона сама називає його "дурнем останнім".

Учителі Микола Совбан, 29 років, та Ганна Янчик, 67 років, про родину Сабо розповідають добре.

— Я поважаю їх, — каже Микола. — Пригадую, ми ще дітьми були, Йожеф приходив до школи і розповідав про футбол. Подарував спортивну форму для сільської команди.

— Марія Ернестівна завжди на машині всіх піших підбирає — добра людина, — говорить Ганна Янчик.

Збитки від пожежі на дачі Сабо очевидці оцінюють у $1 млн. Будинок не був застрахований.

Зараз ви читаєте новину «У Йожефа Сабо згоріла дача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі