пʼятниця, 31 жовтня 2008 07:06

У Яна Макарського знайшли 150 кілограмів конопель

21 жовтня при в"їзді у місто Гнівань Тиврівського району Вінниччини автоінспектори затримали вантажівку. У машині поляка 53-річного Яна Макарського знайшли дерев"яну діжку з майже 50 кг верхівок коноплі.

— Це була звичайна перевірка, — розповідає інспектор Державної податкової інспекції Віталій Співак. — Водій не зупинився, почав тікати. Потім казав, що не побачив інспектора.

Макарський із товаришем приїхав із Польщі на заробітки два роки тому. Залишився в Україні, оселився у глиняній хаті товариша в селі Борсків Тиврівського району.

— Там хата ще записана на померлу людину, ніхто його не знав, — каже Павло Лисак, голова Ворошилівської сільради, до якої належить Борсків. — Жив спокойно, люди не жалувалися.

Макарський майже ні з ким не спілкувався.

— Та він і говорити з нами не вмів, — каже сусідка Ірина, прізвища не називає. — Він по-польски щось говорив. Ми його не понімали.

Навесні на присадибній ділянці біля будинку поляк посіяв коноплі, обсадив кукурудзою.

— А посеред двору викопав басейн, заповнив водою. Туди добавляв різні добрива і цею сумішшю через шланг поливав коноплю, — говорить дільничний інспектор Тиврівського району Олександр Поступайло. — Ще одна штучна водойма була поряд із грядкою конопель у кінці городу. Видно, чоловік добре знав технологію вирощування. Коноплі по-особливому були підрізані, підв"язані, з одного стебла було по кілька пагінців.

Поряд із будинком облаштував електросушарню, піч і полиці. При обшуку міліціонери знайшли ще 150 кг конопель.

— У мене велика сім"я, всі їсти хочуть. Треба ж чимось заробляти, — каже затриманий.

— Відповідати доведеться за нашими законами, хоч Ян Макарський і є громадянином Польщі, — продовжує Поступайло. — Проти нього порушено дві кримінальні справи: за вирощування конопель та за зберігання наркотичної сировини. Йому загрожує позбавлення волі від п"яти до 12 років.

Зараз ви читаєте новину «У Яна Макарського знайшли 150 кілограмів конопель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі