четвер, 06 серпня 2020 07:56

Тричі за два тижні в Україні захоплювали заручників

Автор: mfa.gov.ua
  Силовики виводять зі столичного бізнес-центру ”Леонардо” громадянина Узбекистану Сухроба Карімова. Він кілька годин утримував у заручниках працівників відділення ”Універсал Банку”, розташованого в будівлі. Погрожував вибухівкою, яку начебто приніс у рюкзаку. Насправді, там були його особисті речі — труси, футболки, джинси
Силовики виводять зі столичного бізнес-центру ”Леонардо” громадянина Узбекистану Сухроба Карімова. Він кілька годин утримував у заручниках працівників відділення ”Універсал Банку”, розташованого в будівлі. Погрожував вибухівкою, яку начебто приніс у рюкзаку. Насправді, там були його особисті речі — труси, футболки, джинси

Пообіді 3 серпня у відділення "Універсал Банку", що в столичному бізнес-центрі "Леонардо", прийшов чоловік із рюкзаком і чемоданом. Сказав, що в нього бомба. Вимагав викликати поліцію та журналістів.

— Пока мужчина разговаривал с сотрудницей, директор отделения Наталия Чучупак предложила ему воды. И в это время успела нажать тревожную кнопку, — розповідає працівниця банку Ірина Старомінська. — Наташа вивела всіх клієнтів, колег і домовилася з терористом, щоб відпустив співробітницю, з якою говорив. І залишилася замість неї. Три години була заручницею. Зуміла взяти в нападника паспорт, зробити копію і переслати колегам. Закладала вікна папками, на його вимогу. Боявся, що поцілить снайпер. Грошей не просив.

Нападник — громадянин Узбекистану 32-річний Сухроб Карімов.

— Большой рюкзак мужчина привязал к ноге. Сказал, там взрывчатка, — розповідає Наталія Чучупак. — Я подумала, жартує. Більше ніяких вимог не було. Спочатку поводився агресивно. Потім заспокоївся. Ми розмовляли про погоду, зірки, природу, тварин.

Поліцейські оточили квартал на перехресті вулиць Богдана Хмельницького й Володимирської. Пропонували чоловіку здатися. ­Пізніше спецоперацію на себе взяла Служба безпеки.

— Нападник казав, що в його рюкзаку великий заряд вибухівки. Здетонує, якщо його вб'ють. До ноги тросом прив'язав детонатор. Ми не знали, чи серйозні його наміри. Переговори були основною стратегією, — розповідає заступник міністра внутрішніх справ 41-річний Антон ­Геращенко. — Згодом надійшли дані з його батьківщини, що в 10 років йому поставили діагноз "олігофренія" (розумова відсталість. — ГПУ), був на обліку в психдиспансері. В Україні до кримінальної відповідальності не притягувався.

Із соцмереж Карімова відомо, що він працював барменом. Має дружину й доньку. В останньому дописі за три дні до захоплення банку закликав до джихаду (за Кораном — священна війна проти іновірців. — ГПУ).

Чоловіка затримали о 15:10. Перед цим попросив кави й цигарок. Також, щоб прийшли журналісти й вели прямий ефір. Їм назвався "святим духом". До Карімова під виглядом телевізійників зайшли двоє силовиків. Скрутили нападника. Вибухівки в його речах і в приміщенні не знайшли. У сумках були труси, футболки, джинси.

Справу розслідують як терористичний акт. Карімова можуть ув'язнити на 10 років із конфіскацією майна.

Це третій випадок за останні два тижні.

23 липня неподалік автомайстерні на вул. Остапа Вишні в Полтаві 32-річний Роман Скрипник взяв у заручники начальника Полтавського обласного управління карного розшуку Віталія Шияна. Того дня Романа прийшли затримувати за підозрою в автокрадіжках. За кілька годин звільнив заручника і втік. Був у розшуку дев'ять діб. Поліцейські його помітили поблизу села Опішня Зіньківського району. Скрипник знову захопив у заручники поліцейського. Грозився підірвати гранату, висмикнув чеку. Романа застрелив снайпер, за 3 секунди здетонувала вибухівка. Заручник встиг відбігти на безпечну відстань. Скрипник був раніше судимий за крадіжки й наркотики. Розлучений. Має 11-річного сина.

Уранці 21 липня на центральній площі в Луцьку 44-річний Максим Кривош взяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса Берестечко — Краснилівка. Вимагав, щоб президент Володимир Зеленський записав відео із закликом дивитися фільм "Земляни". А депутати, судді й міністри публічно визнали себе терористами в законі. Заручників Кривош утримував 12 год. Потім здався. Перебуває під вартою.

Зараз ви читаєте новину «Тричі за два тижні в Україні захоплювали заручників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі