середа, 15 вересня 2010 01:28

Тігіпко будує е-державу з того, від чого відмовилася Європа

Автор: фото з сайта www.bagnet.org
  Представлена Держспецзв’язком система електронного документообігу виявилася ”сирою”
Представлена Держспецзв’язком система електронного документообігу виявилася ”сирою”

Останнім часом українські чиновники перейнялися ідеєю створення системи електронного документообігу — СЕД. Ідея більш ніж здорова, адже за допомогою СЕД можна спростити бюрократичну систему взаємодії органів державної влади між собою та з платниками податків. Безумовно, країна отримає хороший економічний ефект у вигляді зниження навантаження на держбюджет і тому подібне.

Починався процес створення єдиного інформаційного простору теж цілком розсудливо. Наприкінці серпня — початку вересня 2010 року віце-прем"єр-міністр Сергій Тігіпко провів кілька нарад, на яких активно грав у демократа. Саме "грав". Мовляв, так і так, питання дуже важливе, треба привернути для його обговорення представників українського IT-бізнесу. Яким, до речі, таки вдалося побувати на нарадах із Тігіпком й особисто побачити, що пропонують чиновники.

Втім, "айтішники" швидко переконалися, що вся "демократична" активність Сергія Тігіпка — це не більш, ніж ширма. Це стало очевидно на недавній нараді у віце-прем"єр-міністра, де від імені глави Держспецзв"язку Леоніда Нетудихати презентували ідею з впровадження системи електронного документообігу.

Фактично цей чиновник активно просуває програмне забезпечення такого собі Григорія Кравцова, замішаного в низці корупційних скандалів, і що є керівником фірм "БКП-консалтинг" і "AMB-Group". До речі, бізнес-партнером Кравцова значиться Ігор Богатирьов — чоловік Раїси Богатирьової, яка обіймає посаду секретаря апарату РНБО.

Але не тільки прізвище Кравцова викликає в експертів обурення з приводу пропонованого Держспецзв"язку схеми впровадження СЕД. Річ у тому, що представлена система виявилася "сирою" — ступінь доопрацювання оцінюється всього на 50%. За висновками IT-експертів, їм продемонстрували недопрацьовану загальнодержавну інформаційну систему "Електронна Україна" (нібито розробник ДП "Українські спеціальні системи" Держспецзв"язку) і Центр сертифікації ключів "Цезаріс" (даний комплекс розроблений фірмою "AMB Group", підконтрольною Кравцову).

Нашими конфіденційними даними зможуть без зусиль знайомитися ті ж американські спецслужби

Впровадження цих систем передбачає, що всі державні відомства будуть вимушені перебудувати свої системи документообігу й електронного цифрового підпису під єдине програмне забезпечення, запропоноване Кравцовим.

При цьому про будь-який технологічний прорив у цій сфері з боку його фірми говорити не доводиться: усе реалізовано на програмній платформі Microsoft, що несе загрозу інформаційній безпеці країни. Наприклад, на нараді великі претензії до даної платформи й її захищеності виникли у представниці Держкомархіву.

Виразної системи захисту не побачив і радник губернатора Одеської області Андрій Деменщик. От як він прокоментував представлений продукт: "Рівень захисту системи, пропонований із боку Держспецзв"язку, характеризую як низький. У зв"язку з цим імовірність компрометації електронного ключа дуже висока".

Ми маємо в своєму розпорядженні інформацію, що в серпні 2010 року вчені НАН України надіслали в СБУ лист про те, що за їхнім експертним висновком представлений комплекс "Цезаріс" реалізує американську систему відкритих ключів, що не відповідає європейській моделі безпеки. А тому вони вважають недоцільним використання програмного забезпечення іноземного походження "Цезаріс".

Тобто європейці від використання програмних платформ Microsoft категорично відмовилися. Україна ж, як завжди, шукає свій шлях, який призведе до того, що з нашими конфіденційними даними зможуть без зусиль знайомитися ті ж американські спецслужби.

— Програма має цілий спектр організаційних, методологічних, технологічних і інших проблем. Створюється система ради системи. Говорять, що програмне забезпечення, що розробляється, мало не абсолютно безкоштовне, але технічне оснащення цієї системи обійдеться державі в сотні мільйонів гривень. Програма для держави виявиться просто золотою. При цьому, враховуючи існуючі правила функціонування Національної системи конфіденційного зв"язку, ми отримаємо лише локальну мережу, скористатися якою звичайний громадянин просто не зможе, — упевнений представник компанії "Сітронікс" Сергій Мірко.

Учасники ринку дотримуються думки, що, впроваджуючи подібну систему, чиновники доб"ються тільки виведення з держбюджету сотні мільйонів гривень, а результату не буде.

Узяти коментар у Григорія Кравцова й у причетних до процесу чиновників поки що не вдалося. Але сподіваємося, що здоровий глузд все-таки запанує над корисливими інтересами.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко будує е-державу з того, від чого відмовилася Європа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі