понеділок, 23 січня 2006 10:30

Священик бореться за своє добре ім"я

  Отець Сергій Іваненко-Коленда з родиною
Отець Сергій Іваненко-Коленда з родиною

У 43-річного отця Сергія Іваненка-Коленди четверо дітей від 12 до 19 років. Ось уже рік ця родина живе на зарплату матері-медсестри. Сяк-так перебиваються завдяки овочам зі свого городу.

П"ять років отець Сергій Іваненко-Коленда відправляв служби в чернігівському храмі Святого Феодосія, а рік тому опинився без засобів до існування — йому заборонили служити. Так вирішив місцевий єпископ Української православної церкви Московського патріархату Амвросій після того, як отець Сергій виступив на мітингу проти втягнення церкви в політичну агітацію.

— Це було після другого туру президентських виборів. Чернігівських священиків переконували агітувати в храмах за Януковича. Настоятелі розповідали, що Ющенко — американський ставленик, фашист, якщо він виграє, нашу церкву будуть переслідувати, — згадує отець Сергій. — У кожному приході лежала агітація за Януковича. Пам"ятаю, як у день голосування, 21 листопада, священик у Свято-Преображенському монастирі порадив віруючим обирати саме Януковича. Це чув і може підтвердити директор чернігівського центру підвищення кваліфікації держслужбовців Володимир Бойко.

— Здається, на початку грудня Віктор Ющенко якраз заявив, що Україна стоїть на межі громадянської війни, — продовжує отець Сергій. — Тоді я вирішив, що мій обов"язок — публічно виступити проти втягнення церкви в політику. Я розповів про все народному депутатові Володимиру Ступаку (член Української народної партії. — "ГПУ"), а він запропонував мені виступити на мітингу. Я подумав: сказав "А", треба сказати й "Б". Для владики (єпископа Амвросія. — "ГПУ") це було шоком. Десь тиждень єпархія ніяк не реагувала — чи то не могла отямитися, чи вагалися: а раптом президентом Ющенка виберуть, і доведеться відповідати? Але врешті-решт мене таки позбавили права служити в церкві, а єпископ подзвонив настоятелеві й заборонив давати мені хліб із поминального стола. Цей хліб приносять у церкву люди, в яких похорон, і його може взяти кожна людина, яка потребує.

За словами отця Сергія, все це можна було б ще стерпіти. Але 29 грудня 2004 року в єпархіальній газеті "Троїцький вісник" надрукували статтю, яка, на думку священика, принижує його честь і гідність.

Єпархіальне управління придбало новеньку іномарку після агітації за Януковича

— Фактично мене звинуватили в антицерковній діяльності, в розкольницьких намірах. Священику тяжко пережити таке звинувачення, — пояснює отець Сергій. — Стверджували, нібито я написав зухвалого листа єпископові, а я просто повідомив його, перед тим як виносити справу на люди, що виступаю проти агітації у церкві.

Тираж "Троїцького вісника" невеликий — 3 тис. примірників, але його читають в усій області. Отець Сергій каже, що після публікації його батько мав інсульт, сам він теж звертався до лікарів. Тільки через рік після виходу матеріалу священик подав на єпархіальну газету до Новозаводського районного суду Чернігова. 10 січня відбулося перше засідання.

"Протягом року, що минув після архієрейського осуду, я, як священик, не хотів виносити цю, безумовно, церковну справу до розглядання мирським судом", — пише Іваненко-Колинда в позовній заяві. Далі пояснює, що йому не вдалося добитися на прийом до свого предстоятеля — митрополита УПЦ МП Володимира Сабодана.

Отець Сергій просить у суду мінімальну компенсацію за моральні збитки — 1700 грн. Каже, що основне для нього, щоб видання спростувало неправдиву інформацію. Також він хотів би, щоб йому дозволили знову правити у храмі Святого Феодосія.

— Я хочу, щоб мене нарешті почув митрополит Володимир. Досі я не зміг до нього достукатися, порозмовляти особисто. Розповісти йому, що єпархіальне управління придбало новеньку іномарку після агітації за Януковича. Ще хочу залишитися священиком у Чернігові, — розповідає Сергій Іваненко-Коленда, який уже рік він не служить у храмі. — У неофіційній розмові єпископ пропонував мені виїхати на маленьку сільську парафію. Там би я сидів тихо... Але я ж не хлопчик, у свій час відслужив у селі Топчіївка десять років. Зараз у мене діти, їм треба вчитися.

Сам отець Сергій нині також навчається. Закінчує екстерном історичний факультет Київського національного університету ім. Шевченка.

— Я вчився там до 1988 року. Потім прийняв сан і, на жаль, покинув навчання. Тепер хочу наверстати втрачене.

Секретар Чернігівської єпархії УПЦ Московського патріархату Феодор Мандзюк відмовився пояснювати "ГПУ" по телефону, за що відсторонили від служб священика Іваненка-Коленду:
— Він ще й раніше багато чого в церкві порушував, але владика закривав на це очі. Все-таки у нього четверо дітей, — сказав представник єпархії. Він не захотів розповісти, що саме робив не так отець Сергій. Також секретар запевнив, що газета "Троїцький вісник" ні в чому священика не звинувачувала.
— Він звів наклеп на церкву, і не може це довести, — додав Феодор Мандзюк. — А ще цей священик через свою гордість не хоче помиритися з єпископом. Жодного разу він не підійшов до владики. Він вважає, що це церква має його ловити і пропонувати йому парафію.

Зараз ви читаєте новину «Священик бореться за своє добре ім"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі