середа, 04 жовтня 2006 17:23

Світлана Джегирей померла після щеплення

Автор: фото з архіву сім’ї Джегирей
  Світлана Джегирей з донькою Анею за рік до смерті
Світлана Джегирей з донькою Анею за рік до смерті

29-річна Світлана Джегирей із села Ближньогородське Джанкойського району Криму 1 червня померла від енцефаліту — запалення кори головного мозку. Два тижні перед смертю жінка ще ходила на роботу — працювала лаборанткою у Джанкойській райлікарні. 12 травня їй зробили щеплення від гепатиту Б, відомого в народі як "жовтуха". Наступного дня в жінки температура підскочила до 40 градусів. А через тиждень вона впала в кому, з якої не вийшла.

— Світлана так хотіла народити хлопчика, постійно тільки й розмов було, що про сина, — розповідає "ГПУ" Людмила Кушнарьова, 40 років, рідна сестра Світлани. — Казала чоловікові: доньці Ані вже он восьмий рік іде, а братика немає. Так і не народила...

Усіх працівників лікарні, які мають справу з кров"ю, вакцинують від гепатиту. У квітні Світлані зробили перше щеплення, у травні мали повторити процедуру. На початку місяця Джегирей застудилася, але продовжувала працювати.

— Я їй казала: "Візьми лікарняний", — згадує Людмила. — А Свєтка лиш махне рукою — минеться, мовляв. Дуже любила свою роботу. Вона її й погубила. Дуже хотіла заробити на автоматичну пральну машину. Я купила собі таку і сестрі закортіло.

Перед уведенням вакцини колеги запитали Світлану, як вона почувається. "Та нормально, — відповіла. — Просто трохи змерзла".

Наступного дня температура підскочила до 40 градусів

— На губах у сестри вискочив герпес, ніс заклало, кашляла, — каже Людмила. — Неозброєним оком було видно, що вона хвора.

— Вводити вакцину хворій людині заборонено, — зазначає 30-річний Олександр Маркін, прокурор міжрайонної прокуратури Джанкоя. — Лікарі не обстежили жінку, перш ніж зробити щеплення. А мусили це зробити.

Після щеплення застуда Світлани ускладнилася. Але потім їй трохи полегшало, і вона знову вийшла на роботу. А 20 травня Джегирей втратила свідомість: у неї відмовив мозок. Лаборантку поклали в реанімаційне відділення райлікарні, де вона ще день перед тим сама працювала. Врятувати Світлану стало для колег справою честі, але жінці все гіршало. 26 травня її перевезли до Сімферополя.

— Я ще 19 травня відчула, що трапиться лихе, — плаче Людмила Кушнарьова. — Наснився мій собака, який помер у мене на руках. Біля сестри чергувала її свекруха. Першого червня о третій годині дня вона мені зателефонувала і сказала, що Світлані залишилося жити годину-дві.

Родичі звернулися до прокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті жінки. Нарешті 18 вересня за фактом неналежного виконання лікарями своїх службових обов"язків порушили кримінальну справу.

— Працівники прокуратури провели кілька експертиз і встановили, що однією з причин смерті є бездіяльність місцевих лікарів, — інформує прес-секретар прокуратури Криму Наталія Бояркіна, 29 років.

Щеплення від "жовтухи" не могло у Світлани Джегирей визначити перебіг енцефаліту, пояснив "ГПУ" директор програми вакцинопрофілактики Американського медичного центру в Києві Ігор Дерев"янкін, 38 років. Очевидно, жінка захворіла б на запалення кори головного мозку і без вакцинування. Але цей випадок засвідчив недбалість лікарів, які мусили перевірити стан її здоров"я, перш ніж уводити вакцину.

Світлана та Микола Джегирей побралися вісім років тому. 16 вересня Світлані виповнилося б 30 років. Чоловік збирався подарувати їй пральну машину.

Рідні Світлани переконані, що її хвороба прогресувала саме через щеплення. Вони наполягають, щоб її колишніх колег покарали.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Джегирей померла після щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі