четвер, 16 червня 2011 00:45

Сурогатна матір померла під час пологів

У Хмельницькому жінка народила мертву дитину, померла від крововтрати. Зробили розтин і встановили, що дітей було двоє. Друге немовля зникло.

30 травня до міліції зателефонувала 62-річна Ніна Кайтанюк. Сказала, що прийшла додому на вул. Олімпійську і побачила там мертвою квартирантку Ірину Лебідь, 32 роки. Вона народила у ванній мертву дитину. Коли приїхали правоохоронці, власниця житла змивала кров. Оперативники запитали, навіщо знищує речові докази.

— А що мені, у крові сидіти? — відповіла Ніна Кайтанюк.

Сліди крові були також на сходах і за дверима квартири. Міліціонери запідозрили, що Ніна Кайтанюк якось причетна до трагедії.

— Господарка стверджує, начебто не знала про те, що Ірина вагітна. Жінка їй ніби казала, що хворіє на водянку. Того дня власниця близько 12.00 пішла до подружки. Повернулася після 16.00, — розповідає Василь Птащук, начальник міської міліції.

Мертва Ірина лежала у ванній, новонароджений хлопчик — у кімнаті на ліжку.

— У квартирі знайшли ліки, які можуть викликати передродові схватки, і пігулки, що зупиняють кровотечу, — продовжує Птащук. — Згідно з висновками судових експертів, жінка померла від крововтрати, а дитина задушилася родовими водами. Розтин показав: дітей було двоє.

У квартирі знайшли дві пуповини. Міліція порушила справу за статтею "викрадення людини".

— Ірина була дуже спокійна, — говорить, заламуючи руки, мати померлої Тетяна Якимчук, 53 роки. — Ніколи не сварилася, не скаржилася. Їй-богу, ми нічо не знали про її вагітність. Останній раз приїжджала до нас у березні.

Ірина із батьками жила в селі Моньки, за 50 км од Хмельницького. В обласному центрі працювала у швейному цеху.

— Раньше кожен день вона їздила на роботу й назад, — продовжує мати. — А тут зняла квартиру. Казала, жила з подругою, платили за місяць кожна по 250 гривень. Жалілася, що хазяйка забирає в неї продукти, але розрішає купатися у ванній. То вона буде терпіти.

Торік в Ірини Лебідь стався викидень. Мала бути двійня.

— Про те, що в неї був викидиш, нам розказали в міліції, — згадує батько Ірини 56-річний Віктор Якимчук.

— У селі кажуть, що Іра ніби була сурогатною матір'ю, — додає Тетяна Якимчук. — Я думаю, їй заказали народити, а потом залякали. Вона така, впливу піддається. Думаю, боялася за своїх дівчаток. Навесні приїхала й каже: "Мамо, картоплі на мене не сади, я все одно не поможу її обробляти". Було видно, що поправилася. Запитала, чи не вагітна. Іра відповіла: "Мамо, ти повна, то і я поправилася". У той день, коли вона померла, я дзвонила до неї о 12-й дня. Хтось підняв трубку, мовчав. Іще раз подзвонила, не піднімали. Напевне, її десь силком тримали.

На обліку щодо вагітності у сільському фельдшерсько-акушерському пункті Ірина Лебідь не перебувала.

— Вона тут приписана. Але останній раз я бачив її ще 2010 року, — каже Валерій Купріянов, 55 років, завідувач пункту. — Як вагітна не стояла на обліку ані в нас, ані в районі.

Ірина 10 років тому розлучилася. Мала двох доньок —

14-річну Марину і 12-річну Анастасію. Колишній чоловік виїхав на заробітки до Москви. Із сім'єю стосунків не підтримує, але висилає дітям гроші.

— Мама була добра,— крізь сльози розказує Марина. — Ніколи нас не обіжала.

Дівчина починає плакати, поряд схлипує сестра.

Поки що в міліції немає підстав затримувати хазяйку квартири Ніну Кайтанюк. Вона відмовилася спілкуватися з "ГПУ". Сусіди кажуть, усе життя працювала ліфтером у лікарні.

— Ідіть геть! Чого я повинна з вами говорити? Міліції написала, що ні в чому не винна. Вони мене відпустили, — говорить Ніна Кайтанюк крізь зачинені двері.

Сусідка Кайтанюк розповідає, що в день трагедії чула дитячий плач.

— Крик дитини, всього кілька секунд. Потім обірвався. Це було 29 травня.

Ірину Лебідь поховали на кладовищі в селі Моньки.

Міліція шукає зникле немовля.

— Розробляємо різні версії, — каже Василь Птащук. — Серед них викрадення задля усиновлення чи на органи. Надіємося, що дитина жива.

Тетяна Якимчук говорить, що забере дитину, якщо її знайдуть.

Зараз ви читаєте новину «Сурогатна матір померла під час пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі