вівторок, 05 березня 2019 07:01

"Стрілятиму на ураження! Чого в мою церкву прийшли?"

Жителі села Жидичин Ківерцівсь­кого району на Волині посварилася за Свято-­Миколаївський храм, підпорядкований російській церкві. Частина людей виступає за його перехід до Православної церкви України. 22 лютого громадські активісти зрізали болгаркою замки з дверей храму й увійшли до приміщення. Хотіли зробити інвентаризацію, кажуть.

— Вони розпалили на подвір'ї багаття та взялись "охороняти" храм. Доступ до входів перекрили машинами. Вважаємо це рейдерським захопленням, — каже ієрей 29-річний Роман Гелета.

У ніч на 23 лютого його батько — настоятель 52-річний Володимир Гелета, з мисливської рушниці стріляв у сторону людей, які були на території храму.

— Біля церкви чергували 10–12 активістів. Поряд — будинок священика. Серед ночі увімкнулося світло і вийшов Володимир Гелета, — розповідає ветеран полку "Азов" Андрій Дяченко. — Кричав: "Стрілятиму на ураження! Чого в мою церкву прийшли?". Спочатку не звернули уваги — людина на нервах. Але потім він чотири рази вистрілив із рушниці. Я чув як дріб бився об машини, покрівлю храму. Гелета ще трохи покричав і пішов у хату.

Поліцейські вилучили в настоятеля рушницю. Вона зареєстрована на його 34-річного сина.

— Аби біля вашого дому вночі палили вогнище і чергували незнайомі люди, як почувалися б? — каже Роман Гелета. — Ми ж не вороги. У нашому селі літургію з 1990 року служать українською мовою. Є два храми української церкви. 5 лютого ми з прихожанами організували релігійні збори і вирішили, що нікуди не переходитимемо. За чотири дні окремо зібралася громада села. Там головували люди, які в мене не причащаються. І проголосували за перехід у ПЦУ. За тиждень прийшли вимагати ключі. Батюшка не віддав, бо вперше їх бачив.

Конфлікт односельці досі не вирішили. Випадок зі стріляниною розслідує обласна прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «"Стрілятиму на ураження! Чого в мою церкву прийшли?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі